Povinnost štítu a roušky bude komplikací v práci, shodují se kadeřníci

Povinnost nasazené roušky a štítu bude kadeřníkům komplikovat práci. Shodují se v tom, že se v této kombinaci bude velmi špatně dýchat. Někteří se obávají toho, že štít bude odrážet světlo a zkreslovat vidění například při střihu. Naopak nedostupnost štítů podle většiny není problém. Potíže kadeřníci nevidí ani v povinných dvoumetrových rozestupech.

Udělat i běžný střih vlasů s nasazeným štítem, který odráží světlo, bude problém podle manažera pražského kadeřnického studia Ten pocit Milana Straky.

"Další věcí je vysoušení, kulmování nebo žehlení vlasů. Při těchto tepelných úpravách se kadeřník pod štítem jen velmi těžko nadechne čerstvého vzduchu. Byl bych nerad, kdyby nám na pracovišti někdo omdlel. Vytížení, kterým budou muset kadeřníci projít v souvislosti s velkým množstvím klientek, bude hodně těžká zkouška a štíty jsou pro ně reálná překážka v práci," uvedl.

Také kadeřnice Marcela Nováková z Chrudimi považuje podmínky pro znovuotevření provozovny za velmi komplikované. "Je to na mrtvici. Už v roušce se špatně pracuje, zvlášť v létě, když je horko. A ještě k tomu ochranný štít, přes který je špatně vidět a všechno se v něm leskne," řekla ČTK. S rozestupy mezi zákaznicemi problém nemá, bude si je zvát postupně a v kadeřnictví pracuje sama.

Zbytečná a nepohodlná připadá dvojitá ochrana kadeřnici ze Sokolova Kateřině Vilhelmové. Podle ní bude obtížné tyto ochranné pomůcky sehnat. Není si také jistá, jak bude schopna dodržovat povinnost dezinfikovat po každé zákaznici místo i použité pomůcky, není na to podle ní prostor. "To jsem vůbec zvědavá, jak za těch 11 dní otevřu," řekla.

Naopak majitelka salonu Spell v centru Prahy Barbora Bajerová není ke štítům tolik skeptická. "Štíty nemám v praxi vyzkoušené, ale uvažovala jsem o tom, že bych je zvolila místo roušek. Když stříháme, vlasy máme všude a dostávaly by se na roušku, štít by tomu mohl zamezit," vysvětlila. Ocenila, že vláda určila jen povinné rozestupy, obávala se totiž toho, že by v salonu směla pracovat třeba jen jedna nebo dvě kadeřnice.

Štíty zvlášť při foukání a horkých úpravách vlasů podle kadeřníka Jana Špilara z brněnského salonu Střihoruký Edward způsobí, že budou kadeřníci vyřízení a zpocení. Od vlády postrádá také některé informace. "Vůbec třeba neřekli, jestli zákazníkům můžeme sundat při mytí nebo barvení roušku. Ty pokyny jsou neúplné a zmatené," uvedl.

Kadeřnice Lenka Šimarová z Lípy na Zlínsku si neumí představit, jak bude moci pracovat v roušce a s ochranným štítem. "Se štítem se bude pracovat špatně, to si nikdo nedovede představit. A ještě když pustíte fén, to se nedá. Navíc když zákaznice budou mít roušku za ušima, nepůjde je ostříhat. To samé pány, když přijdou na stříhání. Určitě to nebude fungovat," uvedla Šimarová.

Mezi zákazníky musejí podle ministra zůstat také dvoumetrové rozestupy, což platí i pro čekací zóny. Doporučil také zavedení objednávkového systému na konkrétní čas, aby se lidé v místech neshlukovali. "Tak jak já jsem byla zvyklá, že třeba udělám ob jednu zákaznici, vždycky si jednu nabarvím a mezitím mám třeba stříhání, tak teď to rozhodně nepůjde. Takže zákaznice si samozřejmě budou stěžovat, že jich tolik nepokryji," řekla kadeřnice. Běžně zvládne za den obsloužit pět nebo šest zákaznic, záleží na tom, jakou péči si objednají.

Kadeřnictví musela Šimarová kvůli pandemii nového typu koronaviru a souvisejícím opatřením vlády uzavřít 14. března. Všechny rezervace, které u ní měly zákaznice zamluvené, zrušila. "Objednávky mám často i na tři měsíce dopředu. Zákaznice si s tím musely poradit. Zatím čekám, za jakých podmínek budeme moci pracovat. Objednávky začnu přijímat až 11. května, protože vláda může ještě podmínky zase změnit," uvedla Šimarová.

Jako osoba samostatně výdělečně činná si kvůli nucenému uzavření kadeřnictví zažádala o příspěvek od státu. "Přišlo mi 24.000 korun. Za skoro dva měsíce, kdy musím mít zavřeno, budu mít na tržbách ztrátu řádově v desítkách tisíc korun," doplnila kadeřnice.

Kadeřnictví, holičství i barber shopy se budou moci po nucené pauze znovu otevřít 11. května. Holiči a kadeřníci si musejí před začátkem poskytování služby a po jejím ukončení dezinfikovat ruce, rukavice však povinně používat nemusejí. Po každém zákazníkovi bude nutné dezinfikovat dané místo, včetně všech použitých pomůcek.

Pravidelně by se měly dezinfikovat a čistit i další povrchy. Podlaha by se měla dezinfikovat alespoň jednou denně. Pro zákazníky by měla být v provozovnách k dispozici dezinfekce, na toaletách musí být antibakteriální mýdla, dezinfekční prostředky a jednorázové ručníky. Mezi zákazníky budou muset být dvoumetrové rozestupy, což platí i pro čekací zóny.

Související

Ilustrační foto

Lidé se po covidu vrací do společnosti, vyhledávají opět zkrášlovací služby i kosmetiku

Lidé se po omezeních spojenými s pandemií koronaviru vracejí podle prodejců do společnosti. Roste zájem o kosmetické a další zkrášlovací služby, vyšší poptávka je po vlasové kosmetice. V porovnání s posledními dvěma lety v některých obchodech klesly prodeje barev na vlasy, naopak stoupl zájem o přípravky na konečnou úpravu účesů. Rostou i prodeje ozdob na nehty a barevných laků. Vyplývá to z ankety ČTK.

Více souvisejících

Vlasy Ekonomika život Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Schopnost Ukrajiny bránit se ruským útokům je stále horší. Bez pomoci USA se situace nezlepší

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se schopnosti Ukrajiny bránit se intenzivním ruským útokům na východě země zhoršují a pravděpodobně budou pokračovat ve zhoršování, pokud nedojde k urychlení americké vojenské pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy