Pracovník České zbrojovky má covid-19, výroba ve firmě pokračuje

Jeden ze zaměstnanců České zbrojovky v Uherském Brodě se nakazil novým typem koronaviru. Pracovník byl v době potvrzení nákazy již pět dní v domácí karanténě. Také další čtyři zaměstnanci, kteří byli s dotyčným v bližším kontaktu, jsou po konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí ve Zlíně v domácí karanténě, řekl dnes ČTK mluvčí podniku Radek Hauerland.

Firma už dříve přijala preventivní opatření proti šíření nákazy a pokračuje ve výrobě. "Provedli jsme zároveň dezinfekci šatny, dílny, chodeb a dalších prostor, kde se dotyčný pohyboval," uvedl mluvčí.

Česká zbrojovka vyrábí v omezeném režimu nastaveném v polovině března poté, co vláda vyhlásila nouzový stav. "Zaměstnancům poskytujeme ochranné pomůcky nad rámec běžného režimu, zejména roušky, respirátory, jednorázové rukavice a dezinfekční prostředky. Pracovní směny jsme zkrátili a upravili tak, aby se zaměstnanci při střídáni směn na šatnách nepotkávali. Zvýšili jsme četnost úklidu a zároveň zavedli dezinfekci dotykových ploch," řekl Hauerland.

Technicko-hospodářští pracovníci podniku, kterým to umožňuje jejich pracovní náplň, podle něj pracují z domova. "Všechny nasmlouvané zakázky plníme. Snažíme se vyrábět a mít bezpečnostní opatření taková, abychom minimalizovali všechna možná rizika," doplnil Hauerland.

Už dříve zástupci České zbrojovky na dotaz ČTK uvedli, že vnímají pozitivně přijetí takzvaného kurzarbeitu pro firmy, na které dopadla omezení v souvislosti se šířením nákazy novým typem koronaviru. O využití příspěvků na mzdy od státu však podnik zatím neuvažuje. Cílem firmy je pokračovat ve výrobě, poskytnout zaměstnancům práci a podpořit tak českou ekonomiku.

Uherskobrodský závod zaměstnává zhruba 1450 lidí. Je součástí skupiny CZG - Česká zbrojovka Group SE (CZG), která je významným evropským výrobcem ručních palných zbraní. Holding vykázal za loňský rok tržby 5,96 miliardy korun a čistý zisk 734 milionů korun. Konsolidované finanční výsledky za rok 2019 skupina zveřejnila minulý týden. Součástí holdingu jsou kromě České zbrojovky také společnosti CZ-USA, Zbrojovka Brno, 4M Systems nebo CZ Export.

Související

Colt Holding Company LLC

Světový úspěch. Česká zbrojovka kupuje americký Colt

Skupina CZG - Česká zbrojovka Group SE (CZG) podepsala konečnou dohodu o převzetí americké společnosti Colt Holding Company LLC. Oznámila to dnes firma. Podle smluvních podmínek CZG získá stoprocentní podíl v Coltu za 220 milionů dolarů (4,7 miliardy Kč) v hotovosti a dále za 1,098.620 nově vydaných kmenových akcií CZG.

Více souvisejících

Česká zbrojovka Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 32 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy