Pracující lidé platí druhým dovolenou a zevlování, říká ekonom. Programy podpory by měly skončit

Úřad práce eviduje 3,6 procent nezaměstnaných, ale reálná čísla dostupných lidí na trhu jsou podle odborníků zcela jiná. Pracovní portály zaznamenávají výrazný pokles nabídky pracovních míst a sledují nárůst reakcí na volné pozice. Kvůli systému státních podpor zároveň jedna skupina obyvatel platí dovolenou skupině druhé. Ekonomika by se ale podle expertů už neměla spoléhat na stát, přestože se jí podlomí kolena.

Propad poptávky na pracovním trhu byl zaznamenán již v březnu, když byly kvůli koronaviru zavřeny školy. V dubnu potom byla poptávka na pracovních portálech menší o šedesát procent oproti minulému roku. „Míra nezaměstnanosti může v Česku vzrůst až k úrovni osmi procent,“ uvádí pro EuroZprávy.cz hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Přes léto se pak podle něj může nezaměstnanost dostat až na šest procent.

V červnu byl pokles nabízených pracovních míst meziročně nižší o čtyřicet procent a u brigád 49 procent. „Za poslední dva týdny vidíme, že to na té úrovni osciluje. Poptávka je slabší, ale na druhou stranu došlo k výrazným proměnám v počtu reakcí lidí,“ říká redakci EuroZprávy.cz analytik společnosti LMC, která provozuje například portál Jobs.cz, Tomáš Ervín Dombrovský.

Nyní portály zaznamenávají nárůst žadatelů na pracovní pozice až o polovinu vyšší než předchozí rok. „Tam je vidět, že hodně lidí ztratilo práci a teď hledají něco nového,“ komentuje Dombrovský. „Bohužel těch příležitostí je méně,“ dodává. Pracovní portály nyní sledují, že průměrný počet reakcí na jednu pozici se více než ztrojnásobil.

Ti co pracují hradí druhým placenou dovolenou

Vláda spustila v reakci na krizi způsobenou pandemií několik opatření, které měly pomoci firmám přežít. Patří mezi ně daňové úlevy, podpora OSVČ, podpora udržení zaměstnanosti a další. Realizace této pomoci ale značně pokulhávala. Navíc tato pomoc prohloubila státní dluh.

„Podpory byly asi dobře míněné, horší to bylo s realizací a bylo to všechno představováno strašně chaoticky,“ stěžuje si Dombrovksý. Dodává, že to v důsledku chaosu vyvolalo velkou míru nejistoty a ne všechny firmy nebo živnostníci do toho chtěli jít.

Problém v podezíravosti vidí i na druhé straně. „Myslím si, že hlavní problém byl v té apriorní nedůvěře vůči lidem a firmám, že to budou automaticky zneužívat,“ vysvětluje. „Takže politici vymýšleli způsoby jak to hlídat a ve výsledku to pouze oddalovalo tu skutečnou pomoc“. Jako lepší příklad dává Dombrovský Německo, kde finanční podporu nejdříve rozdělili a až následně budou ověřovat její využití.

Další slabinu vidí Dombrovský v příliš složité administraci. „Do antiviru v první vlně šlo několik firem, které se toho nebály, ale kvůli formálním nedostatkům byly ihned zamítnuty,“ uvádí příklad. Podle něj se měly peníze přiřknout ihned a poslat je, aby firmy neměly problém s hotovostí na účtech a přežily to.

Kovanda si myslí, že by tyto podpory měly být ukončeny. „Všechna opatření jako ošetřovné či kurzarbeit, která pomáhají udržovat míru nezaměstnanosti nízko, znamenají zadlužení. Vláda sama žádné peníze nevydělává, ten dluh tedy v konečném důsledku zaplatí obyčejný daňový poplatník,“ zdůrazňuje. „Je férové říci, že část občanů prostě nyní hradí jiné části občanů placenou dovolenou, aniž by se té první skupiny někdo zeptal, zda svým spoluobčanům chtějí hradit veget a zevlování,“ dodává.

Podle Kovandy se nelze donekonečna vymlouvat na koronavirus a pokud firmy nemají na to, aby zvládali dávat práci bez pomoci státu, musí propouštět. „Cokoli jiného je socialismus,“ říká.

Než začne trh znovu šlapat bude trvat asi dva roky

Podle výzkumu společnosti LMC na konci května 27 procent firem tvrdilo, že budou dále propouštět, necelá polovina říkala, že udrží stavy zaměstnanců a 25 procent firem uvedlo, že budou nabírat, ale ne v takové míře jako dříve.

„Ten výhled je takový, že na ten stav rozjetého trhu se letos určitě nedostaneme,“ tvrdí Dombrovský. „Pravděpodobně se s tím budeme prát tak rok, dva roky než ten trh bude šlapat celý,“ odhaduje.

Navíc teď podle Dombrovského nastupuje v ekonomice druhá vlna, která znamená dlouhodobější šetření. To už podle něj dělají velké nadnárodní firmy. „Ty teď zvažují, kde ušetří nebo investují a tyto změny se na trhu teprve projeví,“ říká.

V červnu zaznamenal úřad práce podíl nezaměstnaných 3,7 procent, ale podle Dombrovského toto číslo neodpovídá skutečnému stavu volných lidí na trhu. „Živnostníci a lidé ze švarc systému byli hodně odrazeni od toho, aby se zapsali na Úřad práce, protože podmínkou pro čerpání pětadvacítky bylo, že nebudou v registru,“ vysvětluje. Navíc je podle něj spousta lidí ve výpovědních lhůtách. Očekává, že k nárůstu lidí na Úřadu práce nedojde skokově, ale rozloží se v čase.

Lidé by si měli udržet soudnost

Dombrovský radí, aby lidé, co hledají práci, nerozesílali životopisy na všechny strany. „Čím déle jsou lidé bez práce, tím větší je na ně psychologický tlak. Budou frustrovaní a vycukaní,“ popisuje. „Je to o tom udržet si soudnost,“ radí.

Poukazuje i na to, že část lidí si bude muset hledat práci v jiném oboru a budou si muset doplňovat kvalifikaci. Nicméně velké snížení mezd Dombrovský neočekává. „Zpomalí se a tento rok asi i zastaví tlak na růst mezd, ale že by plošně klesaly, to se nestane,“ uzavírá.

Kovanda má několik rad i pro stát. „Měl by nyní postupně ukončit programy, jako je ošetřovné či kurzarbeit, a nechat ekonomiku, ať se postaví na vlastní nohy, i za tu cenu, že se jí při tom notně podlomí kolena,“ doporučuje. Podle něj není žádoucí, aby byla ekonomika opřená o berličku státu, protože tou berličkou je státní dluh.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Peníze, ilustrační fotografie. Rozhovor

V pasti středních příjmů. Česko vyčerpalo potenciál dosavadního růstového modelu, upozorňuje Šitera

Koronavirová pandemie a energetická krize měly sice jiný charakter, ale společně ukázaly slabiny tuzemského, na exportu založeného ekonomického modelu. Pro další ekonomický posun by Česko muselo být více technologicky adaptivní, inovativní, zaměřit se na budování nové infrastruktury a místo nízké ceny práce dbát na její kvalifikovanost, konstatuje Daniel Šitera v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Výzkumník Ústavu mezinárodních vztahů v něm dále vysvětlil například to, z jakého důvodu podle něj Česká republika spadla do takzvané pasti středních příjmů a proč si nedokáže představit, že by se svým současným hospodářským modelem dokázala dosáhnout úrovně vyspělých ekonomik Skandinávie, Beneluxu či německy mluvících zemí. 

Více souvisejících

práce pracovní agentury Lukáš Kovanda - nezaměstnanost / nezaměstnaní

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 16 minutami

před 36 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 49 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Pokles cen potravin? Naopak, většina z nich v dubnu zdražila, tvrdí ČSÚ

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy