Praha má nový tým investičních expertů, členem je i exguvernér ČNB Singer

Vedení hlavního města ustavilo investiční expertní výbor své organizace Pražská developerská společnost (PDS). Fungovat bude jako poradní sbor ředitele a jedním z jeho pěti členů bude bývalý guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní.

Organizace vznikla k letošnímu 1. červnu a na starosti má zejména využití městských pozemků, jejich rozvoj a výstavbu bytových domů.

Výbor bude dohlížet na činnost příspěvkové organizace a jejich výstupů. Vedle Singera v něm zasedne specialista na ekonomiku a rozpočty staveb z MH Cost Management Martin Hvězda, odborník na reality Martin Bendik, architekt Lukáš Kohl a Jaromír Hainc z městského Institutu plánování a rozvoje.

Pražská developerská společnost má na starosti takzvaný land-development, pod který spadá příprava městských pozemků a území pro výstavbu bytových domů, a to až do fáze územního řízení. Souběžně s tím vedení Prahy bude u konkrétního projektu rozhodovat, zda bude domy stavět samo město, nebo ve spolupráci se soukromým investorem. Úkoly, kterými se bude městský developer zabývat, bude muset vždy schválit vedení Prahy.

Metropole se v posledních letech potýká s bytovou krizí a rostoucími cenami bydlení. Vedení města to chce řešit zrychleným povolováním staveb a dalšími opatřeními, jejichž součástí je i zastavení privatizace městských bytů či podpora družstevní výstavby.

Související

Miroslav Singer, guvernér ČNB

Česko má v rámci Evropy jedno "nej". Odborník řekl, zdali to krize změní

Českou politickou scénu zmítají dohady o výši schodku státního rozpočtu, který by měl činit 500 miliard korun. Návrh příslušného zákona byl zatím Poslaneckou sněmovnou puštěný do druhého čtení. Zda je skutečně nutné, aby se erár nacházel v půlbilionovém mínusu, nejsou zajedno ani ekonomičtí experti. Exguvernér ČNB Miroslav Singer tuto myšlenku například podporuje.

Více souvisejících

Miroslav Singer Praha Ekonomika Pražská developerská společnost developeři investice

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 41 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy