Pravidla pro veletrhy by měla být do konce května, pořadatelé hlásí miliardové ztráty

Pravidla pro konání veletrhů by měla být na ministerstvu zdravotnictví (MZd) vypracována do konce května. Počítá se s tím, že v nich bude stanoven maximální počet lidí ve stejném čase na jednom místě, požadavky na pravidelnou dezinfekci povrchů, dostupnost hygienických prostředků pro návštěvníky nebo používání ochranných rukavic. Pořadatelé veletrhů by se pravidla měli dozvědět co nejdříve.

ČTK to sdělila vedoucí tiskového oddělení MZd Renata Povolná. Organizátoři veletrhů potřebují znát požadavky rychle, aby měli jasno ohledně podzimní sezony. Nechtějí být řazeni do skupiny hromadných akcí.

Stanovisko k povolení pořádání veletrhů podle Povolné připravuje pracovní skupina pro řízené uvolňování karantény. "Požadavky, které bude muset pořadatel splnit, budou opět vycházet ze základních hygienicko-protiepidemických opatření," uvedla.

Pořadatelé veletrhů podle generálního ředitele společnosti ABF a předsedy Společenstva organizátorů veletržních a výstavních akcí ČR Tomáše Kotrče sledují fungování v obchodních centrech. Na požadavky, které v nich platí, jsou připraveni, přizpůsobí se i specifickým pravidlům, řekl dnes ČTK. Zároveň upozornil na to, že denní návštěvnost se v některých OC pohybuje kolem 50.000 lidí. Takového počtu podle něj veletrhy v jeden den nedosahují. "Zásadní je, aby byly veletrhy vyjmuty z hromadných akcí," řekl. Jejich fungování nelze podle něj rozhodně srovnávat s festivaly a podobným typem událostí.

"Jsme připraveni splnit podmínky a potřebná hygienická opatření tak, aby se větší akce mohly konat. Dosavadní uvolňování zvládáme dobře, jednotlivé provozy v rámci areálu jako bistra, výstavy, prodejní akce se přizpůsobily podmínkám a fungují bez problémů, s dodržením všech opatření, ale s co nejmenším omezením pro návštěvníky," řekl předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

Veletržní průmysl v ČR včetně realizačních firem kvůli koronaviru a souvisejícím vládním opatřením podle Kotrče zaznamenal výpadek pět miliard korun. Ztráta je podle něj nenahraditelná. Pořadatelé se ale chtějí soustředit na podzimní sezonu, která začíná na přelomu srpna a září.

Organizátor veletrhů společnost ABF na výstavišti PVA EXPO Praha v Letňanech počítá na září s konáním mezinárodního stavebního veletrhu For Arch. Dále s veletrhy Czechbus nebo For Beauty. Brno se upíná k Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu, který je plánovaný od 5. do 9. října. Podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) by se měl konat, uvedl v pondělí po jednání tripartity.

Velké akce jako výstavy a veletrhy byly přerušeny od 10. března, kdy začal platit zákaz konání událostí s účastí nad 100 lidí. Od pondělí jsou povoleny hromadné akce do 300 účastníků. Pokud bude epidemie dál pod kontrolou, kapacita by se od 8. června měla zvýšit na 500 lidí, v dalších týdnech až na 1000.

Související

Startují veletrhy zaměřené na zahradnictví a interiérový design v Praze

Startují veletrhy zaměřené na zahradnictví a interiérový design v Praze

Seznámit se s aktuálními trendy v zahradnictví či interiérovém a exteriérovém designu mohou zájemci ode dneška na veletrzích For Garden, For Interior a Design Shaker, které v letňanském areálu PVA Expo Praha potrvají do neděle. Návštěvníkům nabídnou také přednášky nebo možnost konzultace s odborníky. Organizátoři o tom informovali v tiskové zprávě.
ministerstvo průmyslu

Na pomoc veletrhům a eventům má jít 600 milionů, dotační program je hotov

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) dokončilo návrh podpůrného programu COVID veletrhy. Pro veletrhy, kongresy a související eventové akce by v něm mělo být 600 milionů korun z rozpočtu MPO. Počet žadatelů úřad odhaduje na 400. O dotaci budou moci žádat soukromé firmy, které měly loni obrat vyšší než 15 milionů korun a letos mezi březnem a říjnem jim meziročně klesl o minimálně 30 procent, nebo se v tomto období dostaly do ztráty.

Více souvisejících

veletrhy ministerstvo zdravotnictví Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 48 minutami

před 49 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

Sníh z českých hor nadále mizí. Tání bude pokračovat, uvedli meteorologové

V Česku se momentálně souvislá sněhová pokrývka vyskytuje pouze na hřebenech Šumavy, Krkonoš a Hrubého Jeseníku. Maximálních hodnot bylo dosaženo už v únoru. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) navíc bude tání sněhu pokračovat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy