Přebytek zahraničního obchodu ČR v únoru stoupl na 22,4 miliardy

Přebytek zahraničního obchodu České republiky v únoru stoupl na 22,4 miliardy korun. Meziročně byl vyšší o 6,2 miliardy Kč. Oproti loňskému únoru kleslo množství dovezeného i vyvezeného zboží, pokles importu byl ale výraznější.

Vyplývá to z dnes zveřejněných předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V meziročním srovnání se export v únoru snížil o 0,7 procenta na 297 miliard korun a dovoz o 2,9 procenta na 274,6 miliardy Kč.

Podle předběžných údajů skončila v únoru 2020 bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 22,4 mld. Kč. Tento přebytek byl meziročně o 6,2 mld. Kč vyšší: https://t.co/a9pRQXUQyH#čsú #ceskystatistickyurad #rychlainformace #obchod

— ČSÚ (@statistickyurad) April 6, 2020

Meziměsíčně byl vývoz po sezonním očištění o 1,6 procenta vyšší. Dovoz zůstal na stejné úrovni jako v lednu.

K vysokému přebytku bilance zahraničního obchodu přispěl v únoru obchod s ostatními dopravními prostředky, jako jsou lodě, lokomotivy nebo letadla. Jeho výsledek se meziročně zlepšil o 3,2 miliardy Kč. Pomohl také o 2,8 miliardy Kč nižší deficit bilance u ropy a zemního plynu. Naopak nepříznivý vliv měl horší výsledek obchodu s počítači, elektronikou a optickými přístroji o 4,2 miliardy korun.

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončila v únoru přebytkem 53 miliard Kč, což byla téměř stejná hodnota jako ve stejném loňském období. Schodek obchodu se státy mimo unii se zmenšil o 6,3 miliardy na 29 miliard Kč. Podle ekonoma UniCredit Bank Jiřího Poura se únorová bilance nejvíce zlepšila s Ruskem a Spojenými státy a zhoršila se především s Británií a Nizozemskem.

V následujících měsících analytici očekávají významný propad dovozů i vývozů. "Zastavení výroby v automobilovém sektoru se propíše do výrazného poklesu exportní aktivity, přičemž vzhledem k ochromení domácí poptávky i výroby bude nižší i importní aktivita. Bilanci by měl i nadále vylepšovat nižší deficit s ropou, jejíž ceny se do konce roku podle naší prognózy přes úroveň 40 dolarů za barel nedostanou," uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Vyvrcholení šíření nákazy koronaviru odhaduje analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková na přelom dubna a května. "Jakmile vláda začne zmírňovat mimořádná opatření, nastartuje se domácí ekonomika a s ní přeshraniční obchod. Firmy opět začnou dovážet subdodávky, a to jak z Číny, tak z ostatních zejména evropských států. Také vývozy by se v druhé polovině roku měly nastartovat, když zahraniční spotřebitelé začnou naplňovat odloženou spotřebu zejména z automobilového průmyslu," uvedla.

Letošní konečný výsledek zahraničního obchodu bude podle analytiků rozhodně horší než loňský. Ekonom společnosti Deloitte Václav Franče odhaduje, že by se zahraniční obchod dokonce mohl poprvé od roku 2010 propadnout do deficitu kolem 100 miliard korun.

Související

Stavebnictví, ilustrační foto.

Stavebnictví dál klesá. Průmyslu pomohla auta, obchod je v přebytku

Stavební výroba v Česku v květnu pokračovala čtvrtý měsíc v poklesu, meziročně se snížila o 2,7 procenta. Naopak průmyslová výroba vzrostla o 1,4 procenta, táhla ji zejména produkce motorových vozidel. Zvýšení exportu aut společně se snížením schodku obchodu s ropou a plynem pomohlo bilanci zahraničního obchodu, která v květnu skončila v přebytku 11,8 miliardy korun, v kladných hodnotách je od počátku roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Více souvisejících

zahraniční obchod Ekonomika Český statistický úřad

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy