Přebytek zahraničního obchodu ČR vzrostl na 33,4 miliardy, daří se exportu aut

Zahraniční obchod Česka skončil v říjnu přebytkem 33,4 miliardy korun, meziročně byl o 24,4 miliardy vyšší. Příznivě se na něm podepsal zejména rostoucí vývoz motorových vozidel a obchod s Německem a Ruskem. Bilance zahraničního obchodu je pátý měsíc v řadě kladná, za deset měsíců letošního roku dosáhl přebytek 142,1 miliardy korun, což je o 400 milionů více než stejnou dobou před rokem.

Vyplývá to z předběžných dat, která dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Vývoz vzrostl ve srovnání s loňským říjnem o 5,6 procenta na 359,6 miliardy korun, zatímco dovoz klesl o 1,7 procenta na 326,2 miliardy korun. "Zahraniční obchod se i v říjnu dále vezl na pozitivní vlně. Bilance zahraničního obchodu se zbožím skončila výrazně kladná, což pozorujeme už pátý měsíc v řadě," poznamenal vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

„Bilance zahraničního obchodu se zbožím skončila výrazně kladná, což pozorujeme už pátý měsíc v řadě. Na celkovém přebytku zahraničního obchodu se příznivě podepsal zejména obchod s Německem a Ruskou federací,“ říká Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ.

— ČSÚ (@statistickyurad) December 8, 2020

Na výsledku říjnového obchodu s cizinou se příznivě podepsal především meziročně vyšší přebytek bilance motorových vozidel o 7,7 miliardy korun, a to hlavně díky růstu vývozu o 9,3 miliardy. Vliv měl také o čtyři miliardy korun menší schodek v obchodu s ropou a zemním plynem, což je důsledkem nižších světových cen a poklesu dovezeného množství. Snížil se také schodek obchodu se základními kovy a zvýšil se přebytek obchodu s kovodělnými výrobky, ostatními dopravními prostředky a stroji.

Obchod Česka se státy EU skončil v říjnu přebytkem 80,7 miliardy korun, který byl meziročně vyšší o 23,4 miliardy. Největší meziroční přírůstek aktiva byl zaznamenán v obchodě s Německem, kde přebytek stoupl o 16,4 miliardy korun. Vývoz do Německa představoval 114 miliard korun, což je podle dostupných patnáctiletých časových řad rekord.

V obchodě se státy mimo EU se zmenšil schodek o 1,7 miliardy korun a dosáhl 45,2 miliardy. Zlepšila se zejména bilance obchodu s Ruskem o 6,4 miliardy, mziročně přešla ze schodku 2,3 miliardy do přebytku převyšujícím čtyři miliardy korun. V přebytku je obchod s Ruskem od letošního února.

Podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové trh v říjnu počítal s přebytkem 20,5 miliardy korun. "Automobilový průmysl své linky nezavřel, lépe fungují i dodavatelské řetězce, přičemž zahraniční poptávka po automobilech je solidní. Průmysl je v relativně dobré kondici u nás i u našeho největšího obchodního partnera Německa, což slibuje další růst exportní aktivity," uvedla Steckerová. Investiční aktivita podle ní ovšem zůstává nadále nízká, což tlumí tempo růstu dovozů.

Říjnová data podle ekonoma UniCredit Bank Jiřího Poura naznačují určité oživení zahraniční poptávky, zejména po automobilech. Je to podle něj ale v rozporu s klesajícími registracemi vozidel v Evropské unii.

Nižší dovoz ropy byl mimo jiné způsoben pravděpodobně tím, že lidé při uzavření ekonomiky méně jezdili do práce autem a spotřebovalo se tak méně pohonných hmot, uvedl ekonom společnosti Deloitte Václav Franče.

Přestože výsledky zahraničního obchodu za září a říjen jsou překvapivě dobré, pro další vývoj bude podle Poura rozhodující situace v zimních měsících, kdy by se epidemiologická situace mohla zhoršit. To by se negativně na zahraničním obchodu projevilo. "Stěžejní bude termín dostupnosti vakcíny a schopnost vlád vlnu očkování zvládnout co nejdříve," dodal.

Už teď je podle místopředsedy Asociace exportérů Otty Daňka zřejmé, že dopad restriktivních opatření na zahraniční obchod nebude tak drastický, jak se zdálo na jaře. Český vývoz bude podle analytika Raiffeisenbank Davida Vagenknechta do konce roku podporován zahraniční poptávkou. "Index exportu sestavovaný Asociací exportérů a Raiffeisenbank předpovídá, že hodnota tuzemských vývozů by měla v meziročním srovnání být v plusu i na přelomu roku. Současně ovšem predikuje, že oživení nebude jednosměrné," uvedl. Dodal, že narušení obchodních toků na začátku roku způsobí odchod Velké Británie z EU, a to i v případě uzavření dohody.

Související

Stavebnictví, ilustrační foto.

Stavebnictví dál klesá. Průmyslu pomohla auta, obchod je v přebytku

Stavební výroba v Česku v květnu pokračovala čtvrtý měsíc v poklesu, meziročně se snížila o 2,7 procenta. Naopak průmyslová výroba vzrostla o 1,4 procenta, táhla ji zejména produkce motorových vozidel. Zvýšení exportu aut společně se snížením schodku obchodu s ropou a plynem pomohlo bilanci zahraničního obchodu, která v květnu skončila v přebytku 11,8 miliardy korun, v kladných hodnotách je od počátku roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Více souvisejících

zahraniční obchod dovoz a vývoz Ekonomika Český statistický úřad automobilový průmysl

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 40 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy