Příjem žádostí z COVID Nepokryté náklady za duben a květen MPO začne 28. června

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) dnes zveřejnilo druhou výzvu programu COVID Nepokryté náklady. Žádosti o podporu za duben a květen bude přijímat od 28. června do 13. září. Dotace budou moci získat podnikatelé, kterým za duben a květen klesl obrat alespoň o 50 procent oproti stejnému období roku 2019.

Žádost bude možné podat za oba měsíce, maximální výše pomoci tak bude 25 milionů korun, nebo jen za duben, kdy dotace na jednoho žadatele nesmí přesáhnout 15 milionů korun. MPO to dnes uvedlo v tiskové zprávě.

Podnikatelé budou moci z programu stejně jako v první výzvě získat příspěvek na 60 procent nepokrytých nákladů. Provozů s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku se týká pomoc 40 procent nákladů. Jeden žadatel může čerpat dotaci až do deseti milionů eur (asi 254 mil. Kč) z veřejné podpory. Na druhou výzvu programu je připraveno 1,2 miliardy korun a nevyčerpané peníze z první výzvy, do které je možné se hlásit do 19. července.

Úřad bude žádosti znovu přijímat prostřednictvím svého on-line informačního systému. "Pokud podnikatelé žádali o podporu z programu COVID Nepokryté náklady v první výzvě, není nutná nová registrace, budou využita data o identifikaci žadatele a podání žádosti se tak usnadní," uvedl šéf MPO Karel Havlíček (za ANO).

Kromě poklesu obratu o 50 procent bude muset podnikatel za rozhodné období doložit také ztrátu sníženou o pomoc z dalších "covidových" dotačních titulů, programu na podporu zaměstnanosti Antivirus a další dotace na způsobilé výdaje. V případě, že podnikatel získal kompenzační bonus a bude mu přiznána podpora z COVID Nepokryté náklady, odpovídající část bonusu bude muset vrátit. Druhá výzva programu je kombinovatelná s dotačním titulem COVID 2021, kde příjem žádostí skončil 2. června. Pomoc se vztahovala k období 11. ledna až 9. května.

První výzva programu COVID Nepokryté náklady, kde příjem žádostí začal 19. dubna, se týká 1. ledna až 31. března. MPO k 3. červnu postoupilo k proplacení 1946 žádostí za zhruba dvě miliardy korun. K tomuto datu v systému evidovalo dalších 334 podaných a 2100 rozpracovaných žádostí v objemu asi 2,4 miliardy korun. Resort odhaduje, že na první výzvu bude potřebovat pět miliard, připraveno původně bylo šest miliard korun.

Související

Systém dotačního programu COVID

V COVID 2022 a Nepokryté náklady podnikatelé podali žádosti za 211,9 milionu

V programech COVID 2022 a COVID Nepokryté náklady podnikatelé podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), které dotační tituly připravilo, zatím podali 489 žádostí o kompenzace kvůli koronaviru za zhruba 211,9 milionu korun. Dalších 1244 mají v systému rozpracovaných. Na dotaz ČTK to dnes za tiskové oddělení resortu uvedl Marek Vošahlík. O příspěvek na zaměstnance mohou podnikatelé v COVID 2022 žádat do 12. května, příjem žádostí do COVID Nepokryté náklady je otevřen do 17. května.

Více souvisejících

dotační program covid

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy