Příjmy obcí mají letos stoupnout. Příští rok to bude horší, odhaduje ministerstvo

Celkové příjmy obcí by měly letos stoupnout o 2,3 procenta na 368,7 miliardy korun, především díky nárůstu peněz ze státního rozpočtu a dalších fondů. Příští rok by pak ale měly obcím celkové příjmy klesnout o 5,3 procenta na 349,3 miliardy korun.

Vyplývá to z odhadu ministerstva financí, o kterém na na dnešní on-line konferenci Svazu měst a obcí informoval ředitel odboru Financování územních rozpočtu MF Miroslav Matej.

Samotné daňové příjmy, které představují zhruba 70 procent příjmů obcí, by letos pak obcím měly klesnout meziročně o 9,1 procenta na 222,8 miliardy korun a příští rok stoupnout o 5,6 procenta na 235,3 miliardy korun. Nicméně daňové příjmy by příští rok měly být stále nižší než v roce 2019, kdy činily 245,2 miliardy korun.

MF zároveň počítá s celkovými výdaji obcí letos 364,3 miliardy korun a příští rok s výdaji 347,9 miliardy korun. Letos i příští rok by tak obce měly nadále hospodařit s přebytkem.

Tzv. sdílené daně představují 70 procent příjmů obcí a zhruba třetinu příjmů krajů. Patří mezi ně například DPH, daň z příjmu právnických osob nebo daň z příjmu fyzických osob. Na kraje připadá 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu DPH, daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob. Daň z nemovitosti je 100procentním příjmem obcí. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dnes zástupce obcí ujistila, že v rozpočtové určení daní MF změny nechystá. "V žádném případě nechystáme změnu rozpočtového určení daní. To by bylo v tuto chvíli něco trestuhodného," uvedla dnes ministryně.

Letos v srpnu MF mimo jiné poslalo obcím 13,4 miliardy korun jako kompenzaci za nižší příjmy z daní. Jednorázový příspěvek 1250 Kč na obyvatele ministerstvo poskytlo na základě novely o kompenzačním bonusu. Matej v této souvislosti upozornil, že příspěvek podnikatelům kvůli dopadům šíření koronaviru, tzv. kompenzační bonus, na jaře připravil daňové příjmy obcí o 5,6 miliardy korun a na podzim to MF odhaduje na 1,5 miliardy korun. Nad rámec dopadů bonusu by tak měly obce letos získat navíc 6,3 miliardy korun. Bonus je totiž koncipován jako vratka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

Návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 320 miliard korun a na to navázané příjmy samospráv zatím nepočítá se zrušením superhrubé mzdy a nastavením nových sazeb daně z příjmu. Matej v této souvislosti uvedl, že pokud bude schválena varianta se sazbami daně z příjmu 15 a 23 procent, tak daňové příjmy obcí příští rok mohou být nižší o 12 až 15 procent. V návrhu, který předložil premiér Andrej Babiš se sazbami 15 a 23 procent, je dopad na obce vyčíslen na 20 miliard korun. Celkově pro veřejné rozpočty by to pak mělo být 79,2 miliardy korun.

Loni obce, kterých je 6254, vykázaly přebytek hospodaření 25,5 miliardy korun. Celkové příjmy činily 360,5 miliardy korun a výdaje 334,9 miliardy korun.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Nový termín komunálních voleb. V obcích půjdou lidé k urnám v září

V 11 obcích dnes odpoledne skončila lhůta pro předložení kandidátních listin pro nové komunální volby, které se tam uskuteční 16. září. Ve Všesulově na Rakovnicku, kde žije přes 100 obyvatel, nebyla ale do dneška podána žádná kandidátka. Šanci kandidovat tak budou mít obyvatelé této obce zase v příštím termínu mimořádných voleb. 
Ilustrační fotografie.

Obce nesouhlasí s povinným zálohováním plechovek a PET lahví

Zástupci obcí budou v pátek jednat s Ministerstvem životního prostředí o jeho návrhu na povinný systém zálohování PET lahví a nápojových plechovek, jehož parametry ministerstvo v minulém týdnu představilo. Sdružení místních samospráv ČR má vůči návrhu zásadní výhrady. Zavedení zálohování bude mít negativní ekonomický dopad na obce. Komplikace by měla také řada prodejen, na něž by se vztahovala povinnost zálohované obaly od občanů převzít a skladovat.

Více souvisejících

obce Ministerstvo financí Daně Svaz měst a obcí ČR Ekonomika

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 14 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy