Příjmy většiny domácností podle průzkumu během covidu zůstaly stejné

V době epidemie koronaviru se příjmy dvou třetin domácností nezměnily, pokles zaznamenala zhruba čtvrtina lidí a osmi procentům Čechů se příjem zvýšil. Údaje se během trvání protiepidemických omezení v zemi příliš nemění, vyplývá z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Největší propad příjmů pociťují osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a také nezaměstnaní. Po první vlně epidemie v červnu, stejně jako v prosinci a únoru, byla situace obdobná, konstatovali autoři průzkumu.

Téměř tři pětiny domácností by podle vyjádření respondentů za současné situace dovedly vycházet s financemi více než půl roku. Pět procent domácností už teď s financemi nevychází a stejný podíl by vydržel nejdéle měsíc. Počet domácností, kterým stabilně nestačí peníze na pokrytí výdajů, se podle CVVM stabilně pohybuje okolo pěti procent. Doba, po kterou domácnost dokáže vycházet s příjmy, je logicky výrazně ovlivněna stávající příjmovou situací domácností a tím, zda se jí snížily příjmy, dodali sociologové.

CVVM zjišťoval i názory veřejnosti na uzavření všech škol, s nímž minulý měsíc souhlasila třetina dotázaných, zatímco dvě třetiny s tímto opatřením proti šíření koronaviru v dubnu nesouhlasily. Nesouhlas s případným zavřením škol při zhoršení epidemické situace v zářijovém průzkumu uvedla jen přibližně polovina lidí, což i při odlišné situaci podle analytiků svědčí o výrazném posunu veřejného mínění.

Distanční výuku podle svého vyjádření zvládá více než polovina rodičů snadno, dvě pětiny obtížně, zbytek neuměl situaci posoudit. Proti září minulého roku se hodnocení mírně změnilo - o šest procentních bodů přibylo rodičů, kteří hodnotí zajištění výuky jako 'velmi snadné' a o sedm procentních bodů se snížil podíl rodičů, kteří uvedli odpověď 'spíše obtížné'.

Průzkum CVVM se uskutečnil na přelomu března a dubna a zúčastnilo se ho 1025 lidí.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 30 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Týdenní výhled filmů: Tělesností pulzující Rivalové, aktivistický šaman i vrah z televizní soutěže

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí deset premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina rozezvučí skuteční i fiktivní vrazi, intimní i bouřlivá romance či portrét šamana i revoluční učitelky.  

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy