Pro majetkový úřad byl letošek navzdory epidemii úspěšný, nový domov našlo 426 zvířat

Světle modrý diamant, funkcionalistickou vilu postavenou pro Miloše Havla, 70 zvířat a řadu dalších zajímavých věcí prodal letos Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Mezi tím, co připadlo státu z pozůstalostí bez dědiců nebo z trestné činnosti, byly tradičně nejrůznější movité i nemovité věci.

Navzdory koronavirové epidemii byl letošek pro úřad úspěšný, řekla ČTK mluvčí Michaela Tesařová. Už v polovině prosince podle ní bylo jisté, že úřad bude mít čtvrté nejvyšší roční příjmy ve své historii.

K začátku prosince podle Tesařové majetkový úřad odvedl do státního rozpočtu zhruba 1,4 miliardy korun, což je přibližně stejně jako loni. Do poloviny prosince uzavřel kolem 172 kupních smluv s částkou přesahující milion korun. "Jednalo se o 163 nemovitostí a devět položek movitého majetku," uvedla mluvčí. Za 11 měsíců letoška podle ní úřad prodal kolem 4180 nemovitostí za zhruba 838 milionů korun. Dalších asi 16.100 nemovitostí převedl bezúplatně, a to hlavně státním institucím, krajům či obcím. Většinu nemovitostí převádí takto zdarma dlouhodobě.

K nejdražším nemovitostem, které majetkový úřad letos prodal, patří například areál zahradnictví v Plzni na Doubravce, jenž je vhodný i k bytové výstavbě. Společnost Ekonomické stavby s.r.o. ho získala v elektronické aukci za cenu 39,9 milionu korun. Nového vlastníka má také 20 pozemků u hotelu Globus v Praze na Chodově, které koupila společnost Hotel Globus a.s. za 23,3 milionu korun, nebo funkcionalistická vila na pražském Barrandově postavená pro Miloše Havla, strýce prezidenta Václava Havla, jejíž prodej přinesl do rozpočtu úřadu 21,9 milionu korun. "Vítězem této dražby se stala fyzická osoba," řekla Tesařová.

Mezi nejdražší prodané předměty se podle ní zařadil světle modrý diamant o hmotnosti 1,09 karátu, jehož cena byla téměř pět milionů korun. Diamant připadl státu z trestné činnosti. Stejný původ měl také osobní automobil značky Porsche 911 GT 3, o který byl v elektronické aukci velký zájem. "Minimální cena vozu 2,1 milionu korun se po 38 příhozech navýšila o 440.000 korun," vyčíslila mluvčí.

Majetkovému úřadu připadlo letos také 456 zvířat. "Jednalo se o 290 psů, 112 koz, 30 koček, 12 koní, šest krav a šest ovcí," řekla Tesařová. Nového majitele našlo 426 zvířat, z toho 70 se jich prodalo a 356 převedl úřad zdarma. V polovině prosince hledal nový domov ještě pro devět psů a dva koně. Podle Tesařové je o inzeráty na zvířata zájem hlavně na sociálních sítích, zejména facebooku a instagramu.

Nabídka předmětů, které si mohou lidé od státu koupit v elektronických aukcích na nabidkamajetku.cz, je podle mluvčí velmi pestrá. Zájemci si mohou z pohodlí domova pořídit nejen například automobily, nábytek, kuchyňské spotřebiče, sportovní náčiní, šperky či další umělecké předměty, ale také třeba byty, rodinné domy či rekreační chaty.

Související

Ilustrační foto

Majetkovému úřadu v pololetí stouply příjmy na 770 milionů Kč

Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v pololetí stouply příjmy meziročně o 351.000 korun na 770 milionů korun. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí úřadu Radek Ležatka. Největší část příjmů úřadu je z prodeje nepotřebných státních nemovitostí. Za celý loňský rok úřad vykázal příjmy 1,48 miliardy korun a na letošní rok má naplánované příjmy 910 milionů korun.

Více souvisejících

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Zvířata nemovitosti Česká republika Psi

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 27 minutami

před 53 minutami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Policie se vyjádřila k zásahu ve škole na Tachovsku. Mladík skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy