Prodej kaprů? Veterináři před Vánoci odhalili řadu prohřešků

Veterináři zjistili při předvánočních kontrolách prodeje kaprů závadu v 3,9 procentech případů, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Chybovost tak v posledních letech roste, předloni byly prohřešky ve třech procentech případů, o rok dříve u 2,4 procent kontrol. Stále však je to nízké procento, chyby jsou navíc nejčastěji administrativního charakteru.

"Nejčastějším nedostatkem bylo podobně jako v předchozích letech nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě. Meziročně výrazněji přibylo prohřešků proti hygieně. V oblasti zásad welfare zvířat bylo odhaleno podobné množství porušení předpisů jako před rokem," uvedl Vorlíček.

Letos veterináři provedli 964 kontrol, před Vánoci hlásili, že má být necelých 2600 prodejních míst s kapry. Alespoň jednu chybu zjistili veterinární inspektoři v 38 případech, celkový počet závad dosáhl 67. "Porušení požadavků na hygienu pracovního místa a pracovních pomůcek, nedostatečný přívod pitné vody nebo naopak chybějící odtok do kanalizace zjistili úřední veterinární lékaři ve 22 případech. V deseti případech se vyskytla porušení v oblasti zásad welfare při prodeji a manipulaci s rybami," řekl mluvčí. U pěti kontrol zjistili inspektoři nedostatky v dokumentaci o původu kaprů.

Mezi vážná porušení zákona loni patřil případ usmrcování kaprů v Moravskoslezském kraji. "Ryby nebyly bezprostředně po vytažení z kádě s vodou omráčeny a vykrveny, byly zhruba 15 minut uloženy v přepravkách a až potom došlo k jejich usmrcení," popsal. Veterináři předali podnět obci s rozšířenou působností, protože byl porušen zákon na ochranu zvířat proti týrání.

Před Vánoci se podle veterinářů prodá kolem 85 procent tuzemských ryb prodávaných v ČR. Produkce ryb v Česku předloni podle Rybářského sdružení meziročně vzrostla o 66 tun na rekordních 21.751 tun. Loni podle odhadů klesla pod 21.000 tun, řekl již dříve ČTK ředitel sdružení Michal Kratochvíl.

V prosinci se také protestovalo proti usmrcování kaprů. Zhruba 50 aktivistů v první polovině měsíce prošlo centrem Prahy od Florence k Národní třídě. Měli transparenty a zalepená ústa, což mělo symbolizovat bezbrannost ryb. Akci uspořádala organizace Otevři oči. Protestující chtěli upozornit na krutost, která pouť kaprů a dalších ryb na štědrovečerní stůl doprovází. Od samotného výlovu přes transport v malém prostoru a prodej v kádích, až po laické zabíjení na trzích nebo domácnostech.

Související

Více souvisejících

státní veterinární správa kapr prodej kaprů Ekonomika

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy