Prodejci chtěli otevřít, e-shop a částečný provoz ztráty nekryje

Prodejci byli připraveni v pondělí znovu všechny své obchody otevřít. Nakoupili respirátory pro personál, doplnili zásoby, naplánovali směny, řekli dnes zástupci obchodních řetězců ČTK. S ohledem na špatnou epidemickou situaci vláda obnovení provozu maloobchodu odložila. Mnoho obchodníků tak může zboží nabízet jen přes internet. Ti, kteří mají z vládních opatření výjimku, smějí prodávat jen vybraný sortiment. Takový provoz podle obchodníků ztráty nepokryje.

Většina předběžných pokynů k případnému otevření byla podle mluvčí knihkupectví Kanzelsberger Jany Kmuníčkové stejná jako pro otevření v prosinci. Investovala tak jen do respirátorů pro personál. Knihy podle Kmuníčkové leží stále přichystané v prodejnách. "My i nakladatelé se těšíme, až se kolem nich zase budou moct procházet lidé a vybírat si, jak jsou zvyklí. Teď je mohou jen zdálky pozorovat, pokud si jdou vyzvednout e-shopovou objednávku, a internetové prodeje bohužel za normálním provozem velmi pokulhávají," řekla.

Na otevření se připravila i oděvní síť C&A, přestože nebylo jisté, zda ho vláda dnes schválí. "Vzhledem k tomu, že naše prodejny jsou zčásti otevřeny, jednalo se spíše o úpravy prodejní plochy. Tato situace s sebou bohužel nese organizační problémy v našich prodejnách, neboť neustále musíme měnit systém plánování našich zaměstnanců," uvedl regionální ředitel společnosti Miroslav Naňko. Doplnil, že rostoucí počet nových případů nákazy vyžaduje větší opatrnost, ale doufá, že brzy se najde řešení přijatelné pro všechny strany.

C&A v současné době může prodávat jen dětské zboží, o které je podle ředitele sítě pro region CEE Norberta Scheeleho velký zájem. Uzavření obchodů v obratově silném období výprodejů a následné otevření dětského oddělení nemůže podle něj ale už výsledné ztráty nahradit.

Řetězec Knihy Dobrovský zvýšil počty respirátorů, zajistil na pondělí ochranné a hygienické prostředky, doplnil zásoby v obchodech. Podle jeho marketingového ředitele Adama Pýchy to vše představuje náklady, které jsou v této době zásadní. "Chápeme, že je situace vážná a predikce se mohou měnit ze dne na den. Jsme tedy stále připraveni v rámci našeho e-shopu," dodal.

S návrhem na otevření obchodů od pondělí přišel ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Po dnešním jednání vlády uvedl, že respektuje, že situace v nemocnicích není dobrá a je třeba být obezřetný. K tématu se chce vrátit příští týden a s ohledem na aktuální data šíření nákazy navrhnout další kroky.

Související

Více souvisejících

Obchody e-shopy

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel se v Česku nadále šíří. Nejvíce mezi náctiletými

V Česku bylo během minulého týdne evidováno 1476 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). V letošním roce již bylo odhaleno 9 370 případů pertuse.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy