Prognóza CRIF: Počet zaniklých firem bude letos nejvyšší v historii ČR

V Česku vznikne letos 27.000 obchodních společností, což bude nejméně za pět až šest let. Naopak počet zaniklých firem se bude pohybovat kolem 16.000 a bude tak nejvyšší v historii ČR.

Vyplývá to z odhadů společnosti CRIF, podle jejíž statistik v listopadu vzniklo 2261 společností a 1334 firem zaniklo. V listopadu tak přibylo na českém trhu 927 společností. Během letošních 11 měsíců vzniklo 24.500 společností a 14.500 jich zaniklo.

V listopadu vzniklo o 86 společností více než v říjnu, zatímco počet zaniklých společností se snížil o 22. Díky tomu přibylo o 108 společností více než v říjnu. Celkově však letos přibude v ČR nejméně společností od roku 2003. To je způsobeno na jedné straně pokračujícím poklesem počtu nových společností, na druhé straně rostoucím počtem zaniklých firem.

"Počet nových společností dosáhl vrcholu už v roce 2017 a od té doby se postupně snižuje. Trend se tudíž v letošním roce nemění, pokles však bude rychlejší než v předešlých letech. Proti roku 2019 vznikne o desetinu méně společností a ve srovnání s rokem 2017 dokonce o 17 procent méně. Na druhé straně již delší dobu roste počet zaniklých firem. Ten letos pravděpodobně poprvé překročí 16 tisíc," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková. Do roku 2016 se počet zaniklých společností držel pod 10.000 a v uplynulém roce poprvé překonal 15.000.

Vývoj posledních let má vliv také na počet nových společností, které připadají na jednu zaniklou. Letos připadne na deset zaniklých firem 17 nových. Ještě v roce 2017 připadlo na deset zaniklých společností 27 nově vzniklých a v roce 2014 to bylo 45 nových firem.

V listopadu vzniklo nejvíce obchodních společností v Praze (1087), v Jihomoravském kraji (266), v Moravskoslezském a ve Středočeském kraji (shodně 175). Nejméně firem naopak vzniklo v Karlovarském kraji (29), v kraji Vysočina a v Pardubickém kraji (po 50). Nejvíce jich zaniklo rovněž v Praze (653), v Jihomoravském kraji (120) a ve Středočeském kraji (106).

Co se týče hlavních odvětví vzniklo v listopadu nejvíce společností v nakládání s nemovitostmi (433), v obchodu (278) a ve zpracovatelském průmyslu (217). Nejvíce firem zaniklo v obchodu (486), v nakládání s nemovitostmi (251) a v profesních, vědeckých a technických činnostech (125). Počet nově vzniklých společností ale v rámci odvětví výrazně ovlivnilo to, že v posledním roce není u čtvrtiny nových firem uveden obor podnikání. Tyto statistiky jsou tak spíše orientační.

Související

Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 
Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

firmy podnikatelé Ekonomika

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 28 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy