Prognóza: Propad české ekonomiky má být nejhlubší od transformace, restart bude stát 660 miliard

Propad české ekonomiky bude letos sice nejhlubší od ekonomické transformace, ale nebude dvouciferný. Neměl by překročit šest procent. Přesto se ČR úrovní produkce vrátí do roku 2016. Na předcovidové úrovni bude až počátkem roku 2022. Novinářům to dnes řekla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Slábnoucí obavy z pandemie budou podle analytika Raiffeisenbank Víta Hradila nahrávat rizikovějším investicím, což bude příznivě působit na kurz české koruny. Úrokové sazby zůstanou nějaký čas až 'na podlaze', jejich zvyšování by ohrozilo ekonomickou rehabilitaci, dodal.

Návrat do původního stavu není žádoucí, protože česká ekonomika byla 'nemocná' již před pandemií, upozornila Horská. Jejími hlavními neduhy byly závislost na levné pracovní síle, automobilovém průmyslu, nedostatek kvalifikovaných osob, zaostávající vzdělávání a nedigitalizovaná státní správa. "Z krize můžeme vyjít posíleni, pokud se na tyto slabiny při budování moderní ekonomiky zaměříme. Jednou z cest je zapojit zdroje včetně Fondu obnovy EU," podotkla.

Česká ekonomika bude podle Horské k návratu na původní trajektorii růstu investic v následujících čtyřech letech potřebovat investovat minimálně 660 miliard korun. Pokud bude ambice zlepšit kondici české ekonomiky, bude třeba investovat ještě více. Tři čtvrtiny těchto investic by měly jít ze soukromých zdrojů," poznamenala.

Česká #ekonomika bude k návratu na původní trajektorii růstu investic v následujících 4 letech potřebovat investovat min 660 miliard. Pokud budeme mít ambici zlepšit kondici české ekonomiky, budeme potřebovat investovat ještě více.#AbyByloLépe@Hospodarky pic.twitter.com/ox9T26svUo

— Helena Horská (@HelenaHorska) August 12, 2020

Digitalizace státní správy, robotizace, zavádění 5G sítí, dokončení páteřní sítě dálnic, nájemní bydlení, moderní zabezpečení železnic, vysokorychlostní železnice, zajištění energetické bezpečnosti jsou podle Horské příklady pro prosperitu nepostradatelných investic. Největší investiční manko v řádu stovek miliard korun je ale na straně veřejných financí, varovala.

Související

Více souvisejících

HDP ČR Ekonomika Raiffeisenbank Česká republika

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 43 minutami

před 52 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kia EV9 slaví dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získalo dva prestižní tituly Světové auto roku i Světový elektromobil roku.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy