Program Antivirus využilo za rok 11 procent aktivních firem

Státní podpůrný program Antivirus, který slouží k podpoře zaměstnanosti, využilo podle Registru smluv mezi březnem 2020 a únorem 2021 celkem 42.404 společností a 13.040 podnikatelů. Do programu se tak zapojilo 11 procent aktivních firem a 15 procent podnikatelů se zaměstnanci. Nejčastěji program využívali podnikatelé a firmy v ubytování a stravování. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

Celkově se programu Antivirus zatím zúčastnilo osm procent všech registrovaných společností. Z dlouhodobých statistik Registru ekonomických subjektů ale vyplývá, že asi třetina registrovaných firem nevykazuje žádnou činnost. "Reálně tedy podporu využilo 11 procent aktivních společností," uvedla dnes analytička CRIF Věra Kameníčková.

Potvrdilo se, že nejčastěji využívaly program Antivirus společnosti z nejvíce zasažených oborů. Například v ubytování a stravování program využila čtvrtina registrovaných společností, což je třikrát více, než činí celostátní průměr. V ostatních činnostech, kam spadá řada osobních služeb, šlo o 18 procent registrovaných firem a ve vzdělávání a zdravotní a sociální péči o 17 procent firem. "Zajímavé je, že i v těch nejvíce postižených odvětvích využila prozatím program Antivirus pouze menšina firem. Zbylé společnosti o dotace z programu buď nepožádaly, nebo na něj nedosáhly," dodala.

Co se týče krajů, nejvíce společností čerpalo peníze z programu Antivirus na Zlínsku, kde se do něj zapojilo 14 procent registrovaných společností. Následoval Jihočeský kraj s 13 procenty a Vysočina s 12,5 procenta. Naopak v Praze program využilo pouze 5,5 procenta společností a na Karlovarsku a v Olomouckém kraji necelých šest procent firem.

Většina společností, která dotační program využila, byla před pandemií v dobré ekonomické kondici. Na 84 procent firem je podle tzv. semaforu CRIF, který hodnotí existenci a míru závažnosti varovných informací firem, v zeleném pásmu. To znamená, že u nich není evidovaná varovná informace. Dalších 15 procent je v oranžovém pásmu, což znamená, že u nich jsou evidované jen méně závažné varovné informace. Pouze u 0,5 procenta firem lze nalézt červený semafor poukazující na existenci závažných varovných informací u daných firem typu likvidace, konkurz apod.

Státní program na podporu zaměstnanosti je určený také pro podnikatele. Z 89.000 podnikatelů, kteří mají zaměstnance, ho využilo 15 procent. Třetina podnikatelů, kteří program Antivirus využili, působí v ubytování a stravování. Tento sektor se tak výrazně vymyká nejen v rámci firem, ale také mezi podnikateli. Zatímco v rámci celé ČR využilo program Antivirus pouze 0,6 procenta podnikatelů, v ubytování a stravování šlo o 3,4 procenta podnikatelů, téměř šestkrát více. S výrazným odstupem následuje doprava, kde program využilo jedno procento podnikatelů.

Velké rozdíly jsou také v rámci jednotlivých krajů. V Karlovarském kraji program využilo 0,9 procenta podnikatelů, v Pardubickém kraji a na Vysočině 0,8 procenta, zatímco v Praze pouze 0,4 procenta. Ve Středočeském kraji šlo o 0,5 procenta.

Související

Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 
Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

firmy

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate naslouchá, řekl Brit. Mluvil s ní, když sám bojoval s rakovinou

Princezna Kate podstupuje chemoterapie, protože jí byla diagnostikována rakovina. S touto nemocí bojuje mnoho lidí po celém světě, výjimkou nejsou ani obyčejní Britové. Jeden z nich nyní promluvil o tom, jak ho princezna podpořila, když sám s nemocí zápasil. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy