Program Covid III by mohl být vyhlášen v pondělí

Program Covid III by mohl být podle ředitele Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) Jiřího Jiráska vyhlášen v pondělí 18. května, kdy ho projedná vláda. Jirásek to dnes řekl Radiožurnálu.

Stát v programu bude ručit firmám do 500 zaměstnanců za úvěry u komerčních bank v celkové výši 150 miliard korun. Původně měl program odstartovat na začátku května. Podle Jiráska je důvodem zpoždění i čekání na notifikaci Evropské komise. Někteří ekonomové vládní pomoc ekonomice a firmám kritizují, je podle nich pomalá.

"Vláda bude projednávat program Covid III v pondělí 18. května a já předpokládám, že zároveň bude ten program vyhlášen," řekl Jirásek. Důvodů zpoždění je podle Jiráska více. Jedním je čekání na notifikaci Evropské komise, která by měla přijít v pátek. Dalším je to, že program musí projednat vláda.

Podle Jiráska nebude klient o záruku žádat. Žádat bude o úvěr u komerční banky, se kterou spolupracuje, a ta sama rozhodne, jestli ho zařadí do zaručovaného portfolia, nebo ne. Mnoho klientů už podle Jiráska začalo se svojí bankou komunikovat. O spolupráci podle něj mají zájem prakticky všechny banky a Jirásek předpokládá, že se všemi ČMZRB uzavře smluvní kontrakty.

Někteří ekonomové vládní pomoc ekonomice kritizují. Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské je slibovaná vládní pomoc české ekonomice mnohonásobně vyšší než reálná pomoc. Činí jednotky desetin procenta hrubého domácího produktu místo slibovaných 20 procent. Hlavní ekonom ING Jakub Seidler poznamenal, že jde o velká čísla s pomalým náběhem pomoci, což může být horší než menší čísla, pokud jsou realizována rychle.

Covid III měl být připraven na začátku května, vyčleněno do něj je 150 miliard korun, ČMZRB tak bude moci ručit za úvěry až v objemu 500 miliard korun. Podporu by mělo získat kolem 150.000 živnostníků a podniků s až 500 zaměstnanci. Firmy mohou žádat až o 50 milionů korun. Pro velké exportní firmy se chystá přes Exportní garanční a pojišťovací společnost program COVID plus.

Související

Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 
Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

firmy Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy