Program COVID plus se rozšířil o dopravu a cestovní ruch

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) začala v rámci záručního programu COVID plus pro velké exportně zaměřené firmy přijímat žádosti od podniků z cestovního ruchu a dopravy. Ty byly dosud z programu vyloučené. Rozšíření na konci června schválila vláda, nyní program získal i notifikaci Evropské komise.

V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí EGAP Jan Černý. Možná podpora se tak bude vztahovat také na leteckou společnost Smartwings.

Program COVID plus je zaměřen na firmy s více než 250 zaměstnanci a minimálně pětinovým podílem vývozu na loňských tržbách, včetně výrobních dodávek pro jiného exportéra. Prostřednictvím komerčních bank mohou žádat o půjčky od pěti milionů do dvou miliard korun. Maximální výše úvěru odpovídá 25 procentům ročního obratu společnosti. EGAP garantuje 80 procent jistiny. Na úvěr z programu COVID Plus nemají nárok firmy, které měly existenční problémy před vyhlášením nouzového stavu 12. března.

EGAP dosud v rámci programu schválil 22 záruk za zhruba 3,6 miliardy korun. "Získání záruk závisí ve všech případech na splnění dvou základních předpokladů. Prvním je, že banka nebo banky firmě úvěr poskytnou. Druhým, že v našem interním ratingu získá úvěrovaná společnost ohodnocení nejhůře B-, " popsal Černý. Interní rating pojišťovny, spočívající především v měření kreditního rizika, se podle něj vztahuje na období před vypuknutím pandemie.

Zahrnutím společností z dopravy a cestovního ruchu se podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) srovnaly podmínky na trhu. Jedním z popudů k rozšíření programu byly problémy letecké společnosti Smartwings, která již ohlásila propouštění až 600 zaměstnanců. Stát podle Havlíčka jednal se Smartwings o záruce 500 až 900 milionů korun za úvěry, které by firmě pomohly překonat dopady zastavení provozu. Podmínkou by v takovém případě bylo přejmenování firmy na ČSA a udržení 2500 zaměstnanců. Při čerpání půjčky ze standardních programů stát podle Havlíčka žádné specifické požadavky vůči konkrétním firmám mít nemůže. Podle dřívějšího zjištění ČTK by o úvěry z programu mohly uvažovat i dopravci Leo Express nebo Regiojet.

Záruky poskytované EGAP umožnila dubnová novela zákona, podle které se rozšířila činnost EGAP o poskytování záruk za splacení úvěru vývozců, výrobních a obchodních podniků na provoz, pracovní kapitál, inovaci a zkvalitnění výroby s cílem posílení likvidity podniků. Záruka bude platná maximálně tři roky pro úvěry na pracovní kapitál a maximálně pět let pro investiční úvěry.

V důsledku koronavirové krize ministerstvo financí zvýšilo pojistnou kapacitu EGAP ze 142 miliard na 330 miliard korun.

Související

Karel Havlíček

Liberty Ostrava chce státní záruku na úvěr 7 miliard korun

Ocelářská skupina Liberty Ostrava usiluje o změnu podmínek záručního programu COVID plus pro velké exportně zaměřené firmy zasažené dopady pandemie koronaviru. Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) v programu kryje až 80 procent úvěrů poskytovaných komerčními bankami, maximální výše půjčky jsou dvě miliardy korun. Liberty chce získat státní záruky na sedmimiliardový úvěr, napsaly s odvoláním na své zdroje dnešní Hospodářské noviny (HN).

Více souvisejících

Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Karel Havlíček doprava cestovní ruch Ekonomika Smartwings firmy

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy