Koronakrize v autoprůmyslu: Strmý propad zisku hlásí VW, Škoda Auto i Renault

Provozní zisk automobilky Škoda Auto se v prvním pololetí propadl téměř o tři čtvrtiny na 228 milionů eur (zhruba šest miliard Kč) z 824 milionů eur před rokem. Oznámil to dnes mateřský koncern Volkswagen. Automobilový průmysl letos těžce zasáhla koronavirová krize. Tržby Škody Auto v pololetí klesly o více než čtvrtinu na 7,5 miliardy eur (196,5 miliardy Kč) z 10,2 miliardy eur před rokem.

Volkswagen rovněž uvedl, že Škoda v pololetí prodala 372.000 vozů. To představuje meziroční pokles o 33,6 procenta. Mezi zákazníky byly populární zejména sportovně-užitkové vozy Kodiaq a Karoq a nové modely Scala a Kamiq.

Koronavirová krize měla v automobilovém sektoru negativní dopad na poptávku i na výrobní aktivity. Škoda Auto koncem dubna obnovila výrobu ve svých závodech v Mladé Boleslavi, Kvasinách a ve Vrchlabí. Odstávka kvůli pandemii způsobené koronavirem trvala téměř šest týdnů.

Škoda Auto vyrábí automobily také v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích.

Tento měsíc Škoda Auto oznámila, že předseda představenstva Bernhard Maier končí po necelých pěti letech v čele podniku. Jeho nástupce zvolí představenstvo v srpnu.

Důvody Maierova odchodu firma nesdělila. Podle německého listu Handelsblatt jsou v pozadí mocenské spory v koncernu Volkswagen. V médiích se delší dobu objevují zprávy, že Volkswagenu vadí úspěch Škodovky, jejíž modely nad očekávání konkurují ostatním automobilům koncernu.

Volkswagen se v prvním pololetí propadl do provozní ztráty 800 milionů eur (21 miliard Kč) po zisku deset miliard eur před rokem. Prodej automobilů totiž citelně zasáhla koronavirová krize. Koncern dnes také oznámil, že sníží dividendu.

Tržby v pololetí meziročně klesly o 23 procent na 96,1 miliardy eur (2,5 bilionu Kč), zatímco odbyt klesl o 27 procent na 3,9 milionu vozů.

Due to the positive trend exhibited in our business over the past few weeks and the introduction of numerous attractive models, we look cautiously optimistic to the second half of the year! More information? https://t.co/88EsUVg6XP pic.twitter.com/FPh47jJlXM

— Volkswagen Group (@VWGroup) July 30, 2020

Koncern očekává výrazný propad odbytu i v celém letošním roce. Počítá sice s dosažením celoročního provozního zisku, ten by však měl být mnohem nižší než vloni.

"První pololetí 2020 bylo kvůli pandemii nemoci covid-19 jedním z nejobtížnějších v historii našeho podniku," uvedl člen představenstva Frank Witter, který je zodpovědný za finance. "Díky pozitivním trendům z posledních týdnů a díky tomu, že jsme na trh uvedli řadu atraktivních modelů, hledíme na druhou polovinu roku s opatrným optimismem," citovala ho agentura Reuters.

Firma nyní navrhuje, že za loňský rok vyplatí dividendu 4,8 eura na jednu kmenovou akcii. Zhoršila tak svůj dřívější návrh, který činil 6,5 eura na akcii. Akcionáři budou o dividendě hlasovat na výroční valné hromadě, která byla kvůli koronaviru odložena na konec září a uskuteční se virtuální formou.

Francouzská automobilka Renault v prvním pololetí vykázala kvůli negativním dopadům koronavirové krize rekordní čistou ztrátu 7,3 miliardy eur (zhruba 192 miliard Kč). Firma dnes také oznámila, že tržby jí meziročně klesly o více než třetinu na 18,4 miliardy eur (483,3 miliardy Kč). Pololetní ztráta je výrazně vyšší, než očekávali analytici.

V loňském prvním pololetí automobilka vydělala 970 milionů eur. Analytici podle průzkumu společnosti Refinitiv očekávali, že v letošním pololetí automobilka prodělá zhruba pět miliard eur. Prodej Renaultu se pak v pololetí v důsledku šíření koronaviru snížil o 35 procent na 1,26 milionu vozů.

"Zdravotnická krize, kterou nyní procházíme, měla obrovský dopad na výsledky podniku za první pololetí a prohloubila naše dřívější potíže," uvedla náměstkyně šéfa podniku Clotilde Delbosová. Vyjádřila však přesvědčení, že automobilce se podaří co nejrychleji dosáhnout obratu v hospodaření.

Renault byl stejně jako jeho japonský partner Nissan pod tlakem už předtím, než udeřila pandemie nemoci covid-19. Aliance s Nissanem, jejíž součástí je rovněž automobilka Mitsubishi, se otřásla v základech, když byl v roce 2018 zatčen její iniciátor a šéf Carlos Ghosn.

Vloni Renault vykázal první celoroční ztrátu za deset let a jeho tržby klesly o více než tři procenta. Letos v květnu automobilka představila plány na restrukturalizaci továren a na zrušení 15.000 pracovních míst.

Související

Škoda Superb 4 Prohlédněte si galerii

Škoda představila čtvrtou generaci vlajkové lodi Superb. Na jejím vývoji se podílela umělá inteligence

Automobilka Škoda dnes večer představila čtvrtou generaci své vlajkové lodi. Superb. Bude dostupná v šesti variantách motoru včetně mild-hybrid a plug-in hybrid. Nová generace bude mít také novější podvozek založený na technologii DCC+. Na vývoji nového vozu se podle informací představených na tiskové konferenci podílela i umělá inteligence.
Skici exteriéru čtvrté generace modelu Superb Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Nová Škoda Superb čtvrté generace. Jak se vám líbí?

Škoda Auto představila skici exteriéru svého nadcházejícího modelu Superb čtvrté generace, který se připravuje na svou světovou premiéru. Nový design nese prvky Modern Solid designového jazyka a zahrnuje zdokonalené Matrix-LED přední světlomety a zadní světla s krystalickými detaily. Globální představení vozu Superb proběhne živě 2. listopadu v 19:00 SEČ. Uvádí automobilka ve své tiskové zprávě, kterou má redakce EuroZprávy.cz k dispozici.

Více souvisejících

Škoda volkswagen automobilový průmysl Mladá Boleslav Ekonomika dividendy Renault

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy