Provozovatelé: Návštěvnost bazénů je skoro poloviční, po zrušení testů zdarma ještě klesne

Návštěvnost bazénů není podle jejich asociace valná, pohybuje se kolem 60 procent běžného stavu. Zrušení hrazených testů na koronavirus a zkrácení jejich platnosti ji může dále snížit o 25 až 50 procent. S dodavateli energií mají provozovatelé bazénů většinou do konce roku uzavřené smlouvy s fixovanými cenami, zdražovat služby proto momentálně nebudou. ČTK to dnes řekl předseda představenstva Asociace bazénů a saun ČR Pavel Košnar.

Vláda na středečním mimořádném jednání rozhodla, že od 1. listopadu už lidé nebudou mít preventivní testy na koronavirus hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Využít je budou v tomto režimu nadále moci jen děti a mladí do 18 let, lidé s dokončeným i zahájeným očkováním a ti, kteří se nemohou nechat očkovat kvůli kontraindikaci. Hrazené budou i testy nařízené lékařem nebo hygieniky.

Lidé musejí od příštího měsíce také počítat s kratší platností testů. PCR testy budou místo týdne uznatelné 72 hodin, platnost antigenních testů se ze tří dnů zkrátí na den.

Vzhledem k všeobecně rostoucím nákladům domácností se lidé podle Košnara budou muset rozhodnout, kde peníze uspoří. Nejsnazší tak podle něj bude z výdajů škrtnout právě například návštěvu bazénu. Proto předpokládá, že nová vládní opatření způsobí výrazný úbytek návštěvníků.

Do bazénů se podle Košnara naštěstí vrátily alespoň školy. Podařilo se podle něj domluvit s ministerstvem zdravotnictví, že žáci na školní plavání se testy na covid-19 prokazovat nemusejí.

Rostoucí ceny energií jsou podle Košnara samozřejmě velký problém. Díky uzavřeným smlouvám s dodavateli do konce roku to provozovatelé nepocítí. Jaký bude stav po Novém roce se podle Košnara uvidí. Bude záležet, jak se situace na trhu s elektřinou a plynem bude dále vyvíjet. Pravděpodobně bude podle něj ale určité zdražení služeb nevyhnutelné, dodal.

Související

Ilustrační foto

Počasí bude příští víkend svádět ke koupání

Počasí bude během příštího víkendu nejteplejší z celého týdne. Zatímco v nadcházejících dnech teploty se denní maxima budou pohybovat kolem 20 stupňů či lehce nad, ke konci týdne se bude oteplovat až na 27 stupňů. 
Ilustrační fotografie.

Plovárny a koupaliště. Jak lidé dříve trávili léto u vody?

Ve vodě se naši předci v parném létě zchlazovali do nepaměti. Postupem času vznikaly pro tento účel i pro příjemné odpočinkové chvíle veřejné lázně, plovárny a koupaliště. Zrodila se tak specifická forma letní rekreace. Nejstarší plovárna ve střední Evropě byla na počátku 19. století vybudována v Praze.

Více souvisejících

Koupaliště

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy