Průměrná mzda v ČR se po zohlednění inflace vrátila k růstu, odhadují analytici

Průměrná mzda po zohlednění inflace pravděpodobně ve třetím čtvrtletí mírně stoupla, zatímco v předchozím čtvrtletí klesla. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK. Nominálně pak ekonomové odhadují růst průměrné mzdy ve třetím čtvrtletí na zhruba 3,5 až 4,2 procenta. Za odhadovaným vývojem je podle ekonomů obnovení ekonomické aktivity a útlum negativních dopadů spojených s pandemií. Údaje zveřejní Český statistický úřad v pátek 4. prosince.

V druhém čtvrtletí průměrná mzda v ČR meziročně stoupla o 0,5 procenta na 34.271 korun. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen výdělek ale reálně klesl o 2,5 procenta. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

"Růst průměrné nominální mzdy za třetí čtvrtletí odhadujeme meziročně na 3,5 procenta, což vede k návratu reálné mzdy do růstu, byť nepatrného. Ve srovnání s druhým čtvrtletím byly mzdy v menší míře tlačeny dolů faktory souvisejícími s pandemií, hlavně náhradami neodpracované doby zaměstnanců na plný úvazek," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Dodal, že počet zaměstnanců podporovaných programem Antivirus klesl ve třetím čtvrtletí ve srovnání s druhým čtvrtletím zhruba na třetinu.

"Dynamika průměrných mezd ve třetím čtvrtletí patrně opět zrychlí, jelikož druhé čtvrtletí bylo i z pohledu mezd výrazně ovlivněno restrikcemi proti šíření koronaviru, a situace se začala opět vracet do normálu právě během třetího čtvrtletí," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Růst průměrné mzdy odhaduje na 3,8 procenta, po započtení inflace o 0,5 procenta.

"Od českých mezd si ve třetím čtvrtletí slibujeme návrat k reálnému růstu. Ten bude tažen hlavně výdělky ve státní správě, vzdělávání a zdravotnictví, tedy oblastech oceňovaných administrativně. V soukromém sektoru se podle nás nejlépe dařilo v sektorech informačních a telekomunikačních technologií či zemědělství. K růstu se vrátí i mzdy zaměstnanců ve zpracovatelském průmyslu," uvedl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. Průměrná mzda tak podle něj zřejmě stoupla o 4,2 procenta, po započítání inflace o 0,9 procenta.

Loni ve třetím čtvrtletí vzrostla průměrná mzda meziročně o 6,9 procenta na 33.697 korun. Reálně po zohlednění růstu spotřebitelských cen měsíční výdělek vzrostl o čtyři procenta.

Související

Peníze, ilustrační fotografie.

Průměrná mzda loni vzrostla o tři tisíce korun. Reálně se však snížila

Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce korun vyšší. Reálně se však snížila o téměř tři procenta kvůli zvýšení spotřebitelských cen. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostla průměrná mzda o 6,3 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). 
CZK

Průměrná mzda se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila, ta reálná ale klesla

Průměrná mzda v Česku se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšila meziročně o 7,9 procenta na 43.412 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla 15,7 procenta, se ale mzda reálně snížila o 6,7 procenta. Klesla tak páté čtvrtletí za sebou. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Více souvisejících

průměrná mzda mzdy / platy Ekonomika inflace

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy