Průměrná sazba hypoték stoupla nejvíce od roku 2003

Průměrná úroková sazba hypoték v prosinci stoupla na 2,99 procenta z listopadových 2,70 procenta. Sazba vzrostla podesáté v řadě. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu, podle kterého byl nárůst nejvyšší od roku 2003, tedy za dobu fungování ukazatele. Hypoindex se sestavuje podle jiné metodiky než Hypomonitor, který Česká bankovní asociace zveřejnila ve čtvrtek.

Podle dat, které má Hypomonitor za všechny banky a stavební spořitelny, hypoteční trh loni stoupl o 73 procent na rekordních 541 miliard korun.

"Jde o nejvyšší meziměsíční nárůst v historii Hypoindexu. A s ohledem na stále rostoucí nabídkové sazby je jasné, že budou stoupat i nadále. Můžeme očekávat, že tento trend bude platit pro celý letošní rok,“ uvedl analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora. Přestože zájem o hypotéky zvolna opadal, objem poskytnutých hypoték se za celý rok 2021 přiblížil 430 miliardám korun. Dosud držel prvenství rok 2020, kdy banky poskytly hypotéky za 254 miliard Kč. Meziročně tak hypoteční trh vzrostl o téměř 70 procent. Letos se ale objemy propadnou minimálně o pětinu, dodal Sýkora.

Banky loni v prosinci poskytly 10.745 hypoték za 34,532 miliardy korun. Ve srovnání s listopadem klesl počet poskytnutých hypoték o 5,5 procenta a objem o 7,2 procenta. "V loňském roce sice nebyl prosinec nejsilnějším měsícem, přesto se i přes pokles zájmu o hypotéky stal nejúspěšnějším posledním měsícem roku v historii Hypoindexu. Objemy ve srovnání s dosud nejsilnějším prosincem roku 2020 vzrostly o 17 procent," podotkl Sýkora

Rok 2021 se podle něho stal extrémem poskytnutých úvěrů na bydlení, když byl objem téměř dvojnásobný proti velmi silným letům 2016, 2017 a 2020. Důvodem byla kombinací dvou faktorů, a to enormní poptávky a rostoucí ceně nemovitostí, dodal. Minulý rok byl ovšem ojedinělý i ohledně úrokových sazeb.

"V lednu jsme začínali na sazbě 1,94 procenta a naopak prosinec končil s průměrnou úrokovou sazbou 2,99 procenta. To je rozdíl přes jeden procentní bod, což lze považovat také za rekord na hypotečním trhu. V letošním roce tak lze očekávat také velmi extrémní časy. Očekává se růst úrokových sazeb až k hodnotám, které nepamatujeme více než deset let,“ upozornil Sýkora.

Finále roku 2021 bylo ve znamení kompletace rozjednaných obchodů, dobíhala spousta hypoték s garantovanými sazbami okolo tří procent, připomněl Daniel Horňák ze společnosti Patron. Reálné sazby na konci roku byly podle něj již přes čtyři procenta a růst pokračoval i v začátku roku 2022.

Je pravděpodobné, že růst průměrné sazby bude nadále zrychlovat a není vyloučeno, že brzy půjde za hranici čtyř procent, souhlasil Sýkora. Za tuto úroveň se průměrná sazba dostala naposledy v srpnu 2011. Nejvyšší úrovně dosáhla průměrná úroková sazba podle Hypoindexu v srpnu 2008, kdy se vyšplhala na 5,82 procenta, uzavřel.

Letošní prudké zdražení hypoték ale nebude stačit na to, aby se zastavil růst cen nemovitostí, míní analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda. Ten tak jen zmírní. Hypotéky budou podle něj nadále zdražovat ruku v ruce s růstem základní úrokové sazby ČNB, která se během prvního letošního čtvrtletí může dostat až na pět procent. Pravděpodobnější je, že dosáhne 4,75 procenta. I tak by šlo o její nejvyšší hodnotu od začátku roku 2002, tedy za 20 let, poznamenal.

Letos dojde s zřejmě důsledku růstu úrokových sazeb k ochlazení poptávky po úvěrech na bydlení a především zájmu o refinancování dříve poskytnutých úvěrů, které loni tvořily 22 procent objemu sjednaných úvěrů. "Intenzitu poklesu nyní odhadujeme na 30 až 50 procent," uvedl analytik Golem Finance Luboš Svačina.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Praha

Česko opět patří k nejhorším v Evropě. Vlastní bydlení se pro Čechy stává nedosažitelné

Zatímco se zdá, že tuzemský hypoteční trh ožil a úrokové sazby se obracejí k nižším hodnotám, dostupnost bydlení, zejména pro mladé lidi, se příliš nelepší. Ba právě naopak. A to i přesto, jak vyplývá z veřejně dostupných zpráv o nedostatku bytů či jejich dostupnosti, že ani před několika lety nebyla situace právě v tomto ohledu v Česku o poznání lepší. Dá se proto brát aspoň zmiňovaný rozjezd trhu s hypotékami za dobrou zprávu českého realitního trhu nebo jde jen o virtuální bublinu? 

Více souvisejících

hypotéky Byty

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy