Průmysl i stavebnictví v ČR nadále zpomalují, propad je ale mírnější

Propad stavební výroby v Česku dál mírně zpomalil. V září se reálně meziročně snížila o 8,2 procenta po srpnovém poklesu o 9,7 procenta. Průmyslová výroba v Česku zpomalila v září meziroční pokles na 1,5 procenta ze srpnových 5,5 procenta. Ke zlepšení situace přispěl hlavně automobilový průmysl. Meziměsíčně byla průmyslová produkce vyšší o 4,1 procenta.

Pozemní stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížilo o 8,9 procenta. V srpnu zaznamenalo pokles o 11,2 procenta. Inženýrské stavitelství, mezi něž patří hlavně dopravní infrastruktura, meziročně kleslo o 6,7 procenta. Měsíc předtím byl propad 6,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

"Stavebnictví začala v září opět výrazněji ovlivňovat epidemie koronaviru. Kromě nemocnosti, karantény, nedostatku zahraničních pracovníků a omezené činnosti stavebních úřadů měla na meziroční pokles většiny ukazatelů vliv také vysoká srovnávací základna z loňského září," uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Ve srovnání se srpnem byla zářijová stavební produkce po vyloučení sezonních vlivů vyšší o 0,6 procenta.

Stavební úřady v září vydaly 7433 stavebních povolení, což je meziročně o jedno procento méně. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 26,5 miliardy korun, ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 klesla o 19,7 procenta.

Počet zahájených bytů letos v září meziročně klesl o 29,5 procenta, bylo jich 2572. Dokončilo se 2359 bytů, to je o 28,8 procenta méně než loni v září.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se v září meziročně snížil o 1,6 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda oproti loňskému srpnu vzrostla o 2,9 procenta.

Údaje o meziročním vývoji stavební produkce statistici uvádějí po očištění o vliv počtu pracovních dnů.

Průmyslová výroba v Česku zpomalila v září meziroční pokles na 1,5 procenta ze srpnových 5,5 procenta. Ke zlepšení situace přispěl hlavně automobilový průmysl. Meziměsíčně byla průmyslová produkce vyšší o 4,1 procenta. 

"Průmyslová produkce se v září dostala téměř na úroveň loňského roku. Za příznivými výsledky byl hlavně automobilový průmysl, který se snažil dotáhnout propad z minulých měsíců," uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů zaznamenala v září nárůst o 4,9 procenta. O jednu desetinu procentního bodu nižší růst zaznamenali statistici u potravinářů. Produkce pryžových a plastových výrobků stoupla meziročně o čtyři procenta.

Naopak pokles postihl v září výrobu a rozvod elektřiny, plynu a tepla i výrobu strojů. V případě oprav a instalace strojů a zařízení přesáhl meziroční pokles 14 procent.

„Za příznivými výsledky byl hlavně automobilový průmysl. Nové zakázky po sedmi měsících poklesu vzrostly v září o téměř 5 %, přičemž růst zahraničních zakázek se zvýšil dokonce o víc než 7 %,“ říká Iveta Danišová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

— ČSÚ (@statistickyurad) November 6, 2020

Hodnota nových zakázek se v září po sedmi měsících poklesu meziročně zvýšila o 4,8 procenta. "Růst zahraničních zakázek se zvýšil dokonce o víc než sedm procent," dodala Danišová. Objednávky od českých zákazníků naproti tomu klesly o 0,9 procenta.

K zářijovému růstu nových zakázek přispěla nejvíce výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Více objednávek zaznamenaly i firmy vyrábějící kovové konstrukce a kovodělné výrobky.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v září meziročně snížil o 4,1 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla o 4,8 procenta.

"Výsledek zapadal do obrázku zlepšujícího se sentimentu ve výrobě nejen v ČR, ale i ve většině vyspělých zemích," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Klíčovou zásluhu na zvolnění propadu měla výroba aut, která přešla do meziročního růstu po šesti klesajících měsících. To samé platilo i pro přidruženou výrobu pryží a plastů. K odvětvím, které byly pro průmysl největší přítěží, podle něj dále patřila výroba strojů a zařízení, k níž se nově přidala výroba v síťových odvětvích.

Trh se přitom obával poklesu o pět procent, připomněl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. Po sezonním očištění se tak produkce proti předchozímu měsíci zvedla o 4,1 procenta. Příjemnou zprávou byl podle něj stav nových zakázek, kterých meziročně přibylo 4,8 procenta, a to hlavně zahraničním odběratelům, zatímco z tuzemska jich nepatrně ubylo.

Zářijová čísla potvrdila příznivý trend zotavování průmyslu, což šlo na vrub solidnímu vývoji v zahraničí, upozornil analytik ING Bank Jakub Seidler. Vzhledem k druhé vlně koronakrize, která nabírá na síle v řadě evropských zemí, ale bude podle něj zahraniční poptávka opět slábnout. To bude zotavování průmyslu brzdit, ale zatím tuzemský průmysl dobrovolně své provozy neuzavřel jako na jaře, a bude tak na rozdíl od služeb ekonomiku v posledním čtvrtletí letošního roku držet. "Za celý letošní rok průmysl patrně propadne téměř o deset procent, a pokles tak bude silnější, než jsme předpokládali během léta," odhadl.

Související

Více souvisejících

Stavebnictví Průmysl Ekonomika Český statistický úřad

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy