Průmysl podle analytiků zpomalil výpadek dodávek, brexit i pandemie

Za lednovým zpomalením růstu českého průmyslu stojí výpadky v dodávkách některých komponentů z Asie, brexit i pandemická situace. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Globální poptávka podle nich nejeví známky ochlazování, takže průmysl by měl v dalších měsících i díky nižší srovnávací základně růst rychleji. Český průmysl v lednu zpomalil meziroční nárůst na 0,9 procenta z prosincových 2,5 procenta.

"Tuzemský průmysl začátkem roku nenavázal na velmi silný závěr minulého roku. To je dáno rozdílným počtem pracovních dní a snahou v závěru roku dohnat ztráty z první vlny lockdownu. Zpomalení výroby začátkem letošního roku se však předpokládalo i vlivem problémů v subdodavatelském řetězci, kdy zejména automobilkám chybí potřebné polovodiče a musely tak výrobu některých modelů omezit," řekl ČTK analytik ING Bank Jakub Seidler.

Tuzemskému průmyslu nesvědčí důsledky přetížení světových přepravních kapacit, například v nakládce a kontejnerové přepravě na asijsko-evropské trase, doplnil analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda. Kvůli nedostatku čipů z Asie musela podle něj zkraje roku omezovat svoji výrobu například i automobilka Škoda Auto. Průmyslu nenahrál ani konec pobrexitového přechodného období, jež vypršelo loni se samým sklonkem roku. Vyhlížená nejistota vedla k předzásobení odbytišť přímého i nepřímého průmyslového vývozu z ČR, což zadělalo na lednový tlumící efekt, podotkl.

Nicméně tuzemský průmysl těží ze skutečnosti, že omezení související se stávající vlnou pandemie se vyhnula jak průmyslové výrobě, tak zahraničnímu obchodu, upozornil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Důležité podle něj je to, že průmyslu se momentálně daří napříč Evropou. Za rok 2020 jako celek průmyslová výroba klesla o 7,2 procenta, za celý letošní rok čeká růst v rozmezí pěti až šesti procent.

Prognóza Komerční banky pro letošek počítá s růstem o 9,8 procenta. Nicméně výhled zůstává podle analytika banky Michala Brožky značně nejistý. Nad průmyslem stále visí Damoklův meč v podobě jeho uzavření v případě opětovného zhoršení pandemické situace, i když vývoj v posledních týdnech skýtá určitou naději na zlepšení, poznamenal.

Výsledky průmyslu ukazují, že selhání v řízení pandemie doléhá i na průmysl, přestože ten zůstal ušetřen drastických omezujících opatření, doplnil analytik Deloitte David Marek. V ekonomice totiž souvisí všechno se vším. "Vzhledem k tomu, že se v únoru a březnu epidemická situace dále zhoršila a zavření škol zkomplikovalo situaci řadě rodin, nemůžeme očekávat, že by se situace v průmyslu zlepšila, spíše naopak," uzavřel.

Související

Více souvisejících

Průmysl

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy