Průzkum: Dvě třetiny Čechů stráví dovolenou v ČR, i kdyby mohly za hranice

Téměř dvě třetiny Čechů (63 procent) hodlají strávit letošní dovolenou v Česku, i kdyby už bylo možné cestovat do zahraničí. Se zařizováním a rezervacemi ale Češi zatím otálejí. Polovina lidí nemá dovolenou vůbec zařízenou a čtvrtina má jen hrubé plány. Pětina lidí se letos na dovolenou nechystá. Vyplynulo to z průzkumu, který minulý týden provedla výzkumná agentura Behavio.

Letošní sezona se také povede ve znamení šetření, oproti loňsku si rodiny vyčlenily na dovolenou v průměru o 2000 korun na člověka méně.

Češi se chtějí letos držet v Česku. Podle průzkumu se bojí o zdraví, chtějí šetřit a neláká je přesun na větší vzdálenost. Navíc téměř polovina těch, kteří plánují dovolenou v Česku, mají chuť podpořit místní podniky. Téměř nikdo ve výzkumu neuvedl, že z představy dovolené v Česku pociťuje vztek, znechucení či nudu.

Hitem letošní dovolené bude podle výsledků průzkumu chataření. Ve vlastní chatě hodlá volno trávit pětina lidí, v pronajaté 42 procent. "Popularita chataření výrazně vzrostla, v čemž může hrát roli i snaha zůstat se svojí rodinou dál od davů a možné nákazy," uvedl ředitel výzkumu společnosti Behavio Vojtěch Prokeš.

Nejoblíbenější lokací bude letos Šumava (v průzkumu 30 pct), pak Krkonoše (18), Jeseníky (17), Beskydy (15), Český ráj (15), České Švýcarsko (13), Lipno (10) a Máchovo jezero (8). Češi se chtějí ve větší míře věnovat sportu, projet se na kolech, bruslích, koupat se, zajít na dobré jídlo a navštívit hrady či zámky.

Většina lidí (52 pct) plánuje týdenní dovolenou, o dvoutýdenní a delší uvažuje 32 procent lidí. Na cestovní kanceláře se budou Češi letos obracet málokdy, 82 procent lidí si hodlá vše zařídit na vlastní pěst až přijde čas.

Průzkum také ukázal, že se pandemie koronaviru přímo dotkla 18 procent Čechů. Přišli o letenky či zaplacené zájezdy a většinou stále čekají, jak se jejich žádost vyřeší.

Průzkum se konal online mezi 20. a 22. dubnem na vzorku 1300 lidí.

Polovina studentů se chystá cestovat víc po Česku

Zhruba polovina studentů se kvůli pandemii koronaviru chystá jezdit víc po České republice. Přibližně dvě pětiny se obávají uzavřených hranic. Studenti mají také kvůli koronaviru strach o ekonomickou situaci, zdraví či z nedokončení ročníku ve škole. Stáž nebo práci v zahraničí plánuje i přes současnou situaci asi čtvrtina studentů. Vyplývá to z průzkumu společnosti GTS ALIVE, v němž odpovídalo 5576 českých studentů středních, vyšších a vysokých škol. ČTK o průzkumu informovala mediální zástupkyně společnosti Jana Becková. Průzkum se uskutečnil mezi 3. a 14. dubnem.

Přestože Česko zrušilo pro své občany zákaz vycestování, možnosti cestování po Evropě zůstávají velmi omezené. Ve větší míře umožňují nyní cizincům vstup na své území pouze Rakousko a Švédsko, ostatní země Evropské unie ho omezují většinou pouze na osoby s trvalým pobytem v dané zemi a jejich rodinné příslušníky.

Někteří studenti se podle průzkumu bojí, že budou muset zrušit zahraniční dovolenou, nebo třeba i svatbu, jiní se obávají o účast na letních záborech, jazykových kurzech či letních festivalech. Dovolenou v Čechách místo v zahraničí plánuje momentálně polovina studentů. Zavřených hranic se podle průzkumu obává 39 procent mladých lidí.

Podle autorů průzkumu vnímají studenti cestování často jako nezbytnou součást svého rozvoje. "Přes současnou situaci plánuje v následujícím školním roce práci nebo studijní stáž v zahraničí asi čtvrtina z nich. Většina v průzkumu uvedla, že vycestování možná odloží, ale s velkou pravděpodobností nezruší," řekla Jana Valušová ze společnosti GTS ALIVE.

Kvůli koronaviru postihly studenty navíc také finanční ztráty. Týkají se asi 36 procent studentů. V některých případech rodinné finance poznamenala ztráta zaměstnání rodičů, jiní přišli o brigádu či stálou práci a pravidelný příjem. Nejrychleji se tato situace projevila v gastronomii, kterou označila v odpovědích zhruba jedna pětina dotazovaných. Výše ztrát se pohybují nejčastěji v řádech tisíců korun měsíčně. Výpovědi se obává 18 procent studentů.

Průzkum také ukázal, že studenti v době karantény více nakupovali na internetu. E-shopy pravidelně využívalo 55 procent z nich. Mezi oblíbené zboží patřilo především oblečení, knihy, jídlo, ale třeba i počítačové či deskové hry, PC příslušenství, věci na tvoření, drogerie, léky, ochranné pomůcky či chovatelské potřeby. Dvě třetiny dotázaných si vystačilo s částkou do 500 korun týdně.

Přibližně dvě pětiny studentů ocenily možnost být více s rodinou, většinu to ale nebaví být tolik doma. Ve volném čase se věnovali většinou sledování seriálů a filmů, rodině, sportu či sociálním sítím. Další čas věnovali hlavně studiu, které je od první poloviny března kvůli zavřeným školám distanční. Kolem 70 procent respondentů přitom označilo online studium za nejméně oblíbenou činnost.

Zhruba dvě pětiny studentů se také podle průzkumu zapojilo do dobrovolnických aktivit. Nejvíce se angažovali v šití roušek, pomoci seniorům, doučování nebo hlídání dětí.

Související

Více souvisejících

cestování češi průzkumy Česká republika dovolená

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy