Průzkum Hospodářské komory: Návrat cizinců do vlasti se dotkl pětiny firem

Březnový návrat cizinců z Programu kvalifikovaný zaměstnanec do vlasti se dotkl pětiny firem. Často si brali na cestu domů neplacené volno. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory z počátku dubna. Ze 240 respondentů jich 233 uvedlo, že zaměstnávají celkem 3625 pracovníků z Ukrajiny a dalších zemí přes Program kvalifikovaný zaměstnanec.

Koncem března 2020 vyvolalo rozhodnutí ukrajinských úřadů uzavřít hranici a podobné kroky jiných zemí kvůli obavám ze šíření koronaviru návrat zahraničních pracovníků do vlasti.

"Ukrajinští zaměstnanci opravdu chybí. Nejvíce je to zřejmé v zemědělství, kterému začíná sezona. Kontaktují nás ale i stavební firmy. Jsou to obory, ve kterých se pracuje převážně venku a šíření nákazy je možné lépe eliminovat," řekla ČTK poradkyně sekce zaměstnavatelské Svazu průmyslu a dopravy Jitka Hejduková.

Jako důvod, proč někteří nevyužili možnost návratu domů, uváděly firmy například strach zaměstnanců o práci, případně obavu ze situace na Ukrajině. Zmiňovaly i finanční nevýhodnost neplaceného volna ve srovnání s náhradou mzdy, kterou jim zaměstnavatel vyplácí, pokud jsou na překážce v práci. Část zahraničních zaměstnanců využila k návratu dovolenou a výjimečně někteří ukončili pracovní poměr.

Tři pětiny firem vůči zaměstnancům ze třetích zemí neučinily žádné speciální kroky a ani je neplánují. Čtvrtina účastníků ankety deklarovala zájem o nabírání dalších zaměstnanců z těchto zemí. Komora to potvrzuje, protože její pověřená pracoviště stále evidují značný zájem o Program kvalifikovaný zaměstnanec. Firmy žádají o zařazení do programu a podávají žádosti o další zaměstnance, a to i přes to, že ambasády příjem žádostí pozastavily. Termín obnovení příjmu zaměstnanců ze třetích zemí dosud není znám.

K propouštění se zatím uchýlila tři procenta účastníků šetření. Podobně marginální je podíl zaměstnavatelů, kteří neprodlužovali pracovní smlouvy a zaměstnanecké karty, respektive žádosti o ně vzali zpět podobně jako žádosti o zařazení do programu. Řada zaměstnavatelů ještě neví, jak bude postupovat. Čekají na dobu, až se situace zlepší, až dorazí pomoc státu, a na to, jak se bude vyvíjet počet zakázek jejich firmy.

Pokud jde o zvažované propouštění, respektive ukončení spolupráce se zaměstnanci z Ukrajiny nebo jiných třetích zemí v souvislosti s dopady koronaviru, nyní jen sedm procent zaměstnavatelů o takovém kroku uvažuje.

Většina (65 procent) účastníků uvedla, že po znovuotevření hranic bude žádat o další pracovníky přes Program kvalifikovaný zaměstnanec, tedy počítají s delší spoluprací. Velká část firem ale zatím vůbec neví, jak se situace s otevřením hranic a poptávka po službách čí výrobcích jejich firmy vyvine. Často respondenti uváděli, že pokud bude možné místa obsadit českým pracovníkem, nebudou o další cizince žádat.

V Programu kvalifikovaný zaměstnanec se přijímají žádosti firem o pracovníky z Ukrajiny, Černé Hory, Srbska, Filipín, Indie, Kazachstánu, Moldavska a Mongolska. Nejvyšší kvóta je pro občany Ukrajiny.

Související

Ministerstvo životního prostředí

Hospodářské komoře vadí vládní návrh. Po poslancích chce pozměňovací návrhy

Hospodářská komora nesouhlasí s nově navrženými administrativně právními překážkami vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, v níž Ministerstvo životního prostředí prosazuje na půdě první a druhé bonity plošný zákaz výstavby nových distribučních skladů, obchodních center nebo solárních parků přesahujících rozlohu jednoho hektaru, aktuálně projednávají poslanci v prvním čtení.
Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz

Zaměstnavatelé plánují omezit zaměstnanecké benefity, hlavně ty méně rozšířené

V reakci na konsolidační balíček dvě pětiny zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. Omezovat se budou hlavně víceúčelové programy a méně rozšířené benefity, jako jsou finanční příspěvky při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, ale i různé vzdělávací programy. Vyplývá to ze šetření, které mezi podniky napříč obory a regiony realizovala Hospodářská komora. Ta má také obavu, aby omezováním benefitů v podnicích nebyl ohrožen rozvoj tzv. zdravotních benefitů, které díky své preventivní funkci dosud přispívaly ke snižování nákladů zdravotního systému.

Více souvisejících

hospodářská komora firmy Cizinci Ekonomika svaz průmyslu a dopravy

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy