Průzkum: Třetině lidí v Česku zkomplikovala koronakrize bytovou situaci

Třetině lidí v Česku zkomplikovala krize spojená s opatřeními proti šíření koronaviru situaci s bydlením. Nejčastěji mají strach, že budou mít problémy s placením nájmu nebo hypotéky. Aktuální problémy s placením uvedlo šest procent Čechů. Vyplývá to z výsledků průzkumu Generali Investments, které má ČTK k dispozici. Na konci září se ho zúčastnilo 1084 ekonomicky aktivních lidí.

Téměř třetina respondentů zároveň uvedla, že kvůli zhoršení ekonomické situace, které zapříčinila koronavirová pandemie, slevili ze svých nároků na bydlení. Více než desetina je například ochotná bydlet v menším, zhruba deset procent by snížilo své požadavky na stav nemovitosti.

Podle průzkumu bydlí ve vlastním 68 procent dotázaných. V nájmu žije 27 procent, pět procent bydlí u příbuzných nebo kamarádů. Realita a představy se však výrazně liší. Ve vlastním bytě nebo domě by v budoucnosti chtělo bydlet 92 procent respondentů.

Téměř dvě třetiny z těch, kteří si vlastní byt nebo dům teprve chtějí pořizovat, ale mají strach, že kvůli koronaviru to pro ně bude ještě složitější než dříve. Každý dvacátý musel koupi odložit, dalších osm procent dotázaných odpovědělo, že nebudou schopni na vlastní bydlení šetřit.

Na konci září pracovala alespoň částečně z domova čtvrtina oslovených. V Praze to bylo 42 procent, ve Zlínském pouze sedm procent. Lze však předpokládat, že po říjnové sérii zpřísňujících vládních opatření se situace změnila. "Dá se očekávat, že výrazné rozšíření práce na takzvaný home office se podepíše nejen na trhu s kancelářskými prostory, ale právě i na poptávce po bydlení, protože lidé už nebudou tak vázáni každodenním dojížděním do práce," uvedl ředitel Real Estate Generali Investments Marek Bečička.

Přes čtvrtinu respondentů, kteří se chtějí výhledově stěhovat a kvůli koronaviru změnili způsob práce, v důsledku toho vybírá nové bydlení v lokalitě vzdálenější od centra, nebo dokonce v jiné obci. Sedm procent z nich vybírá byt nebo dům, kde budou moci mít vyhrazený prostor pro práci.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Bydlení v Praze, Černý Most.

Jak se lidem v Česku žije? Stát nepodporuje důchodce a bydlení, myslí si veřejnost

Podle nedávného průzkumu veřejného mínění provedeného Centrem pro výzkum veřejného mínění (CVVM) hodnotí 57 procent Čechů sociální politiku negativně, zatímco 38 procent ji hodnotí pozitivně. Nejvíce kritiky si vysloužily opatření týkající se podpory bydlení a zajištění na stáří, naopak nejlépe byly hodnoceny oblasti zdravotnictví a školství.

Více souvisejících

Bydlení Byty češi průzkumy Ekonomika

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy