Stravovací zařízení by měla více dbát na dodržování opatření proti šíření koronaviru, aby vláda nerozhodla o jejich opětovném uzavření. Obavy ze zpřísnění opatření vyvolalo i jmenování Romana Prymuly ministrem zdravotnictví. Na dnešním setkání s novináři to řekl Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy.
Smysl by podle něj dávalo snížení kapacity restaurací, dodržování bezpečnostních odstupů a nabádání lidí k používání dezinfekce. Podniky by se měly znovu více zaměřit na přípravu občerstvení s sebou, uvedl.
Většina provozovatelů nemá podle Třeslína další rezervy, úplné uzavření by tak už nemusely přežít. Alespoň částečně snížit náklady se však podle průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) podařilo dvěma třetinám restauratérů. Důležité je, nastavit takové restrikce, za kterých bude další provoz možný. V zahraničí podle Třeslína panují striktnější pravidla a důrazně se dbá na jejich dodržování. "Musíme si uvědomit, že Praha je nyní Miláno na jaře. Dodržování opatření je zásadní," řekl.
Nový ministr zdravotnictví je epidemiolog a z jeho předchozího působení a výroků se dá podle Třeslína očekávat, že může požadovat snížení počtu nakažených i za cenu uzavření restaurací. Dnes již Prymula řekl, že vláda v následujících dnech dále omezí otevírací dobu restaurací. Zavírat by měly ve 22:00 místo nynější půlnoci.
Podle Třeslína by otevření do 22:00 nemělo restaurace zásadně omezit, Češi jsou podle něj zvyklí chodit na jídlo dříve. Připustil, že je to samozřejmě problém pro bary. Situace je podle něj složitá a je těžké najít ideální řešení pro všechny.
Solidarita, která panovala při první vlně pandemie na jaře, se podle Třeslína nyní pravděpodobně opakovat nebude. Například majitelé, kteří snižovali nebo odpouštěli nájem, už si to v tuto chvíli nemohou dovolit, řekl dále.
Záměr Prymuly nezavádět opatření handicapující českou ekonomiku vítá Asociace hotelů a restaurací ČR. Podle jejího prezidenta Václava Stárka jsou v restauracích dodržována pravidla bezpečnosti, a tedy minimalizována rizika už nyní. S omezením otevírací doby proto nesouhlasí. Naopak skupina Ambiente se zkrácením otevírací doby souhlasí, hodiny do půlnoci jsou podle zakladatele sítě Tomáše Karpíška rizikové. Oba se shodují na tom, že je to lepší než zavřít přístup hostů do restaurací úplně, jako tomu bylo na jaře.
Asociace bere jako dlouhodobý problém státu, že neprojednává nová opatření s odborníky z praxe. "I v minulosti byla přijímána dosti chaoticky a bez jasného vysvětlení záměru nebo snahy hledat cesty, které by méně zasahovaly do ekonomiky pohostinství a cestovního ruchu a přitom splnily stejný účel. Poslední opatření, týkající se evidence aktuálních míst k sezení a počtu židlí, toho bylo dalším důkazem," dodal Stárek. Asociace doufá, že se za nového ministra, který vystřídal Adama Vojtěcha (za ANO), situace zlepší.
Nařízení očekávala skupina Ambiente. "Z naší zkušenosti jsou tyto dvě hodiny opravdu rizikové. S rozhodnutím souhlasíme a věříme, že včasným omezením pracovní doby se zmenší pravděpodobnost úplného zavření," sdělil ČTK Karpíšek.
Například pro omezení kontaktu s obsluhou můžou lidé použít v některých restauracích QR kódy pro prohlížení menu, objednávky i placení skrz mobilní telefony. "Řadě našich klientů z řad restaurací a barů v poslední době rozšiřujeme nastavení o možnost bezkontaktního objednání a potažmo placení. Náš systém se pomocí otevřeného API rozhraní může dokonce napojit na jakýkoli pokladní systém anebo tiskárnu v konkrétní restauraci," uvedl Alex Yushin, zakladatel startupu AAHI.io, který se specializuje na bezkontaktní objednávky.
V hlavním městě platí omezení otevírací doby restaurací od 9. září. Restaurace, bary a kluby musejí být od půlnoci do 06:00 zavřené. O pět dní později byla omezena otevírací doba restaurací ve Středočeském kraji a na Uherskohradišťsku. Povinnost se pak rozšířila na celé území státu z pátku na sobotu 19. září. Prymula plánuje omezení na 22. hodinu, lidé podle něj ztratili ostražitost.
Související
Ukrajinské bary vyškrtávají v Česku populární nápoj. Jeho výrobce dál podniká v Rusku
Restaurace chtějí, aby vláda platila za zařazení do michelinského průvodce. Stát by podpořil celou ekonomiku, míní Pohlreich
Restaurace , Roušky a respirátory , Roman Prymula (epidemiolog) , Asociace hotelů a restaurací ČR , Ekonomika , Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)
Aktuálně se děje
před 8 minutami
Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru
před 28 minutami
Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi
před 32 minutami
Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu
před 2 hodinami
Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty
Aktualizováno včera
Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK
včera
Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října
včera
Hamás ukázal jednoho z rukojmích. Izrael je chce v Rafáhu všechny osvobodit
včera
Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní
včera
Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně
včera
RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu
včera
Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti
včera
Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.
včera
Tragická Rallye Šumava: Česko sbírá peníze na pohřeb zesnulé Aleny Krejčíkové. Co měla, investovala do auta
včera
Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO
včera
WHO ocenila přínos očkování v posledních 50 letech. Zachránilo miliony životů
včera
Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný
včera
Šojgu ztrácí vliv v Kremlu? Zatčení jeho náměstka něco signalizuje
Aktualizováno včera
Izrael dá brzy zelenou ofenzivě do Rafáhu. Satelitní snímky odhalily přípravy
včera
Joe Biden učinil rozhodnutí v rámci americké pomoci Ukrajině
včera
V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít
Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“
Zdroj: Radek Novotný