Restaurace mají vysoké ztráty. Výdejní okénka ani vaření pro školy je nespasí

Stravovací zařízení, která kvůli nucenému uzavření čelí vysokým ztrátám, nemůže zachránit prodej přes výdejní okénka. Ta vytváří tržbu mezi deseti a 15 procenty, podniky při této formě přípravy jídel mají ale vyšší náklady. Cestou není ani vaření pro školy za ceny, které stanoví úředníci od stolu. Na on-line tiskové konferenci to dnes řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Restaurace, ilustrační fotografie
doporučujeme

Prodejem z výdejních okének podle Stárka většina podniků nezvládá pokrýt ani náklady. Ty jsou při přípravě jídla s sebou vyšší, než když si lidé jídlo dají v restauraci. Je nutno počítat i s financemi na obaly na jídlo, vyšší náklady jsou i na hygienu. "Pro příklad konkrétní restaurace v Libochovicích, která běžně dělá 300 až 400 jídel denně, jich dnes okénkem prodá 30, maximálně 50. Dělá to proto, aby řekla zákazníkovi, že je ještě na světě," řekl Stárek.

Jako cestu ze současného problému Stárek nevidí ani vaření pro školy, případně firmy. Stravování si tyto instituce podle něj zajistily ještě před současnou situací. Pražský magistrát na začátku listopadu spustil projekt Obědy pro děti. Mohou se do něj hlásit restaurace, které by pro školáky, kteří se nyní učí z domova, připravily porci za 60 korun, jídlo pro dospělého by mělo stát 90 korun. Cena byla podle náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) stanovena na základě konzultací se zástupci restaurací.

"Jsem k tomu poměrně skeptický. To je přesně ten opačný způsob, jak projekty vznikají. Někdo z úředníků se zamyslí, podívá se z okna a řekne, toto je cena, která by měla být," uvedl Stárek. Stanovená suma je podle něj hluboce pod náklady a restaurace není schopna se na ni dostat. Obědy za tyto ceny jsou podle něj běžně dotovány, buď státem nebo firmami.

Stravovací provozy musejí být od 14. října pro veřejnost uzavřené. Jídlo mohou prodávat přes rozvoz nebo výdejní okénka, která mohou fungovat mezi 05:00 a 21:00.

Z důvodu pandemie koronaviru a vládních opatření musela podle podnikatelských svazů třetina restaurací zavřít, krach hrozí až 50 procentům stravovacích podniků.

Loading...
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Restrikce se na tržbách projeví, podnikům budou chybět vánoční večírky,…

30.11.2020 00:01 Aktualizováno Na chvíli u výdejních okének přestali pracovat. Majitel sítě pražských restaurací Šenkýrna Luděk…

Z restauratérů se během lockdownu stali mistři improvizace, vzrostl zájem…

29.11.2020 20:01 Ztrátu přes milion má kvůli proticovidovým opatřením brněnský restauratér Raed Kahwaji. Řekl to…

Restaurace mohou od čtvrtka fungovat na 50 procent kapacity, u jednoho…

29.11.2020 17:27 Aktualizováno Stravovací zařízení se budou moci znovu otevřít ve čtvrtek. V provozu budou moci být od 06:00 do 22…

Nejvýše položená restaurace v ČR opět otevře 3. listopadu, dosavadní…

29.11.2020 17:17 Nejvýše položená restaurace v Česku na Luční boudě na hřebenech Krkonoš ve čtvrtek opět otevře.…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama