Restaurace Šeberák a Obývák dnes zavřely ve 20:00, Tankovna ne

Smíchovská Tankovna U Zlatého Jelena dnes znovu zůstala otevřená po 20:00, po návštěvě policie zavřela. Restaurace Šeberák a pivní bar Obývák zavřely v souladu s nařízením, které vláda přijala ve snaze bránit šíření koronaviru. Zástupci restaurací to dnes uvedli na dotaz ČTK.

"Ve 20:15 jsme byli navštíveni policií, kdy nám oznámili, že naše jednání je protiprávní, s čímž nesouhlasíme," řekl ČTK za tankovnu Oldřich Tlustý. Policie si podle něj zkontrolovala také občanské průkazy hostů, kteří chtěli zůstat. Nakonec zaměstnanci restauraci zavřeli. V neděli otevřená nebude, nemá v poslední den týdne otevřeno ani standardně. Tlustý chce v neděli zamířit do pivovaru Malý Janek, který jako první výzvu k otevření restaurací přes zákaz vlády vyslovil.

V Šeberáku, odkud policie v pátek znovu odvezla majitele restaurace Jakuba Olberta k podání vysvětlení, se dnes zavřelo ve 20:00. "Důvodem je vstřícný krok pánů (Jana) Blatného a (Karla) Havlíčka, kteří se několikrát zaručili za kompenzace tržeb postižených provozů. Chápu, že slibem nezarmoutíš. Jsem však pro tento vstřícný krok, kterým chci ukázat mou vůli pro konstruktivní řešení," napsal na facebook Olbert.

Pivní bar Obývák se rozhodl, že dnes nebude po 20:00 vpouštět hosty dovnitř, ale nechá provozovnu rozsvícenou jako symbol protestu. ČTK to odpoledne řekl jednatel firmy Robert Vrkoč.

Jiří Janeček z pivovaru Malý Janek dnes nabádal své kolegy z řad hospodských, aby dodrželi vládní nařízení. "Dnes jsme doporučili kolegům, aby dodrželi vládní nařízení, jako odpověď na vstřícný krok, který měl ovšem dávno přijít. V neděli proběhne koordinační schůzka, v pondělí tisková konference," sdělil.

O omezení otevírací doby restaurací, barů a dalších stravovacích zařízení rozhodla vláda v pondělí. Od středy tak můžou mít otevřeno maximálně do 20:00. Vláda tak reagovala na častá porušování protiepidemických opatření v tomto odvětví. Od minulého čtvrtka mohly mít restaurace po několikatýdenním úplném uzavření otevřeno až do 22:00. V pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) oznámil, že v pondělí vládě navrhne, aby se v ČR znovu zavedl čtvrtý stupeň protiepidemického systému PES. To by znamenalo uzavření restaurací s možností prodeje z okének. Zároveň řekl, že se bude jednat o kompenzacích.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) pak v pátek večer Radiožurnálu řekl, že na systému kompenzací pro restaurace a ubytování bude s týmem pracovat celý víkend. Zmínil, že pro restaurace počítají s kompenzací nákladů. "Můj cíl je aby to bylo kompenzování ze sta procent ty náklady," řekl Havlíček.

Související

Více souvisejících

Restaurace Praha Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy