Restauratéři chtějí znát plán vlády z hlediska kompenzací

Restauratéři podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) potřebují znát plán vlády z hlediska kompenzací. Ještě dnes se proto uskuteční jednání zástupců podnikatelů s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO).

Možnost otevření vnitřních prostor stravovacích podniků od pondělí restauratéři vítají, zvládnout se připravit podle nich není problém. Některým však nyní situaci komplikuje nedostatek personálu. ČTK to dnes řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner.

Vláda dnes na mimořádném jednání rozhodla, že kvůli rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) od pondělí uvolní provoz i v interiérech gastronomických podniků. Ty hosty mohly od 17. května obsluhovat jen na zahrádkách. Počet zákazníků bude omezený počtem míst k sezení, u jednoho stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé, u stolů s deseti a více místy budou moci sedět skupiny čtyř lidí s rozestupy alespoň 1,5 metru. Do restaurací budou moci přijít jen zákazníci, kteří budou mít negativní test na koronavirus, očkovaní nebo ti, kteří v uplynulých 180 dnech prodělali nemoc covid-19.

Stanovené podmínky podle Kastnera znamenají pro stravovací provozy stále omezení. Je proto třeba vyjasnit, zda bude stát dále poskytovat podnikatelům podporu. Pokud už se s kompenzacemi nepočítá, restauratéři se s tím budou podle něj muset vyrovnat, ale potřebují mít i tuto informaci.

Podnikatelé v gastronomii podle Kastnera v současné době nejvíce využívají program COVID 2021, ve kterém stát přispívá 500 Kč na zaměstnance a den. Dotační titul se vztahuje k období od 11. ledna do 9. května. Druhým otevřeným programem je COVID Nepokryté náklady, ve kterém si podnikatelé mohou nárokovat 60 procent nákladů. Aktuální první výzva je na dobu od 1. ledna do 31. března. V další výzvě, kterou ministerstvo průmyslu a obchodu teprve zveřejní, se bude pomoc týkat období od 1. dubna do konce května. Podnikatelé nemohou podporu z těchto programů čerpat zároveň.

Některé restaurace podle Kastnera uvedly, že kvůli nedostatku zaměstnanců nemohou otevřít. Bude to podle něj střednědobý problém, dokud nebude jisté, že gastronomie už se znovu nebude zavírat. Lidé, kteří z tohoto odvětví odešli pracovat do kanceláří či skladů, se podle Kastnera budou chtít vrátit. Zaměstnání v gastronomii je podle něj výjimečné a zajímavé. Propad zájemců o práci v gastronomii na plný úvazek přitom podle dat on-line tržiště práce Grason činí 52 procent ve srovnání s loňským rokem.

Restaurace, bary a kavárny musely loni na jaře zavřít od 14. března. Hosty mohly pustit na zahrádky od 11. května. Provoz vnitřních prostor vláda povolila od 25. května. Další nucené uzavření nastalo od 14. října, trvalo do 2. prosince. Následně ale platila pro gastronomická zařízení výrazná omezení kapacity i otevírací doby. Stravovací podniky vláda znovu uzavřela od 18. prosince.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 41 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy