Restauratéři očekávají, že bude po krizi obrovský problém sehnat personál

Koronavirová krize ještě prohloubí problém s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků v gastronomii. Schopní lidé, kteří si nyní najdou místo jinde, se nebudou chtít pravděpodobně vrátit. Dá se tak předpokládat, že se zhorší kvalita pracovníků. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl jednatel hotelu a restaurace U Medvídků v centru Prahy Jan Göttel. Po odeznění současné krize bude obrovský problém sehnat personál, dodal.

Obor už dříve podle něj ztratil prestiž, mnoho lidí ho opustilo a mladí o manuální práci nemají zájem. Schopní lidé, kteří nyní v gastronomii pracovali a kvůli problémům v podnicích museli z práce odejít, podle Göttela zjistí, že si zhruba stejnou mzdu vydělají i jinde. Na trhu tak zůstanou spíše méně zdatní lidé, řekl.

Podnik U Medvídků musel podle Göttela v první vlně pandemie propustit zhruba 30 procent lidí, nyní je zhruba na polovině původního personální obsazení. Zaměstnavatelé z oboru by podle něj snižovaly stavy více, než tomu je. Největší problém podle něj je, že gastronomie je závislá na lidské práci. Pokud zaměstnavatel získal schopné a loajální pracovníky, nastavil k tomu i smlouvu a odstupné, které by teď musel vyplácet. "Pokud by to tak nebylo, stavy by se daly lépe zredukovat," vysvětlil.

Göttel ocenil program Antivirus na podporu zaměstnanosti, který jeho restaurace využila. Vláda navíc dnes schválila jeho prodloužení do konce roku a zvýšila kompenzaci na 100 procent mezd s odvody až do 50.000 korun. Pozitivně Göttel zhodnotil i program COVID nájemné, jehož pokračování dnes vláda také posvětila. "Musím ale říct, že máme férové majitele. Platba nájemného nám života nekomplikovala," řekl. Využít chce rovněž program COVID ubytování. Nezískal však dosud zpětnou vazbu o stavu své podané žádosti.

Restaurace U Medvídků zaznamenala podle Göttela dramatický propad v polovině září. V létě provoz podle něj fungoval, ale když se děti vrátily do školy a začal růst počet nakažených, klesl na zhruba deset procent oproti minulému roku.

Dnes otevřeli výdejní okénko, lidi od jeho využití bude podle Göttela odrazovat špatné počasí. Jídlo nechávají také rozvážet, ale společnosti podle něj chtějí 30procentní provize. V tomto alternativním provozu se podle něj v lepším případě dostanou na nulu. Je podle něj ale třeba udržet podnik i personál v pohybu.

Restaurace, kavárny, bary a kluby musejí ode dneška do 3. listopadu zůstat zavřené. Občerstvení mohou prodávat přes okénka mezi 06:00 a 20:00. Hotelové restaurace mohou být hostům k dispozici do 20:00. Opatření neplatí pro jídelny v sociálních nebo vězeňských zařízeních ani pro provozy zaměstnaneckého stravování.

Související

Více souvisejících

Restaurace zaměstnání

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 36 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

Tragická Rallye Šumava: Česko sbírá peníze na pohřeb zesnulé Aleny Krejčíkové. Co měla, investovala do auta

Po smrti závodnice a navigátorky rallye Aleny Krejčíkové, které se stala osudná nehoda při soutěži Rallye Šumava Klatovy, vznikla na platformě "Znesnáze" sbírka na podporu její rodiny.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy