Roste zájem o elektronické stravenky i platbu mobilem

Stravenkové firmy evidují vyšší zájem o elektronické stravenky i o platbu za jídlo přes mobilní aplikace. Společnost Up Česká republika zaznamenává každý měsíc nárůst počtu uživatelů eStravenky v restauracích o více než deset procent. Klienti společnosti Edenred přes třetinu transakcí uskutečňují digitálně. K zrychlení digitalizace podle firem přispěla pandemie koronaviru. Vyplývá to z vyjádření zástupců firem na dotaz ČTK.

Společnost UP ČR zaznamenala od začátku roku nárůst počtu uživatelů stravenkových karet o zhruba 100 procent. Nejvíce jich přibylo po znovuotevření restaurací na konci května. Up letos vydal 21.000 nových karet, uvedl generální ředitel firmy Stéphane Nicoletti. "Velký potenciál vidíme v platbách mobilním telefonem. Do Apple Pay či Google Pay si během pár měsíců nahrálo eStravenku 15 procent uživatelů a aktivně tak v restauracích platí," dodal.

Za vyšším využívám elektronických stravenkových karet může podle Nicolettiho i rostoucí počet míst, která je akceptují. Od znovuotevření restaurací vzrostl o třetinu počet restaurací, které přijímají eStravenku. Je jich podle Nicolettiho přes 15.000. "Restaurace jsou sice otevřené už čtvrt roku, ale stále nemají vyhráno, proto se snaží hledat nové cesty, jak najít stálé zákazníky, kteří je podpoří i v klíčové části roku, kterou pro ně bude právě nadcházející podzim," dodal.

Digitální karty společnosti Endered využívá podle její mluvčí Daniely Pedret přes 300.000 zaměstnanců. Stravenková karta Sodexo má podle manažerky společnosti Terezy Knířové 350.000 uživatelů. Na trh v červenci vstoupila nová česká značka LemonPay. Do konce roku chce mít 25.000 držitelů, do tří let chce získat 250.000 aktivních uživatelů.

Plnou digitalizaci stravovacích poukázek prosazuje Asociace provozovatelů poukázkových systémů. Snížila by se tak podle ní administrativní zátěž zaměstnavatelů a obchodníků, zajistily by se rychlé platby obchodníkům a zvýšilo pohodlí uživatelů.

Asociace odmítá stravenkový paušál, navržený ministerstvem financí, jako alternativu ke stravenkám. Lidé by místo poukázek dostávali hotové peníze. Podle asociace by paušál způsobil výpadek příjmů státního rozpočtu deset až 20 miliard korun. Ministerstvo financí dříve odhadlo, že zavedení paušálu připraví veřejné finance zhruba o 2,3 miliardy korun. Poslanci daňový balík pro příští rok, jehož součástí stravenkový paušál je, v červenci v prvním čtení podpořili. Ve středu ho Sněmovně ke schválení doporučil Sněmovní rozpočtový výbor.

Stravenky jsou nejrozšířenější firemní benefit. Firmy si mohou odečíst 55 procent hodnoty poukázky z daňového základu. Stravenky dostává kolem 1,3 milionu lidí.

Související

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)

ÚOHS potrestal stravenkové firmy za kartel. Pokuta činí 280 milionů korun

Antimonoolní úřad potrestal tři stravenkové firmy pokutami v celkové výši 280 milionů korun za kartelovou dohodu. Společnosti Sodexo, Edenred a Up koordinovaly obchodní podmínky pro obchodní řetězce týkající se maximálního počtu stravenek na jeden nákup. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí není pravomocné, firmy proti němu mohou podat rozklad.
Národná rada Slovenskej republiky

Slovensko podobně jako Česko zavede stravenkový paušál

Zaměstnanci na Slovensku si budou moci vybrat, zda jim jejich zaměstnavatel bude přispívat na jídlo nadále formou stravenek, nebo nově peněžním příspěvkem. Změnou zákoníku práce o tom dnes rozhodl slovenský parlament. Stravenkový paušál zavedla na začátku letošního roku také Česká republika, rozhodnutí o poskytování stravenek nebo příspěvku země ponechala na zaměstnavatelích.

Více souvisejících

Stravenky mobily

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 11 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 34 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy