Růst cen domů a bytů v ČR byl v 1. čtvrtletí šestý nejvyšší v EU

Meziroční růst cen domů a bytů v Česku v prvním čtvrtletí zrychlil na 9,5 procenta, o čtvrtletí dřív se ceny zvýšily o 8,9 procenta. Mezi zeměmi Evropské unie byl růst šestý nejvyšší, stejně jako na konci loňského roku.

V porovnání s posledním čtvrtletím loňského roku se ceny zvýšily o 2,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V EU ceny meziročně vzrostly v průměru o 5,5 procenta.

"Z nových dat Eurostatu plyne, že i v době probíhající koronavirové krize se český nemovitostní trh nadále přehříval. Tempo zdražování nemovitostí bylo v porovnání s průměrem EU takřka dvojnásobné. Důvodem citelného růstu byla jako po celý loňský rok omezená nabídka, daná zejména pomalou výstavbou nových nemovitostí," sdělil ČTK analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

Nejvíce vzrostly ceny domů a bytů v Lucembursku, a to o 14 procent. Následovaly Slovensko (o 13,1 procenta), Estonsko (o 11,5 procenta), Polsko (o 11,3 procenta) a Portugalsko (o 10,3 procenta). Ceny rostly ve všech zemích s výjimkou Maďarska, kde klesly o 1,2 procenta. Údaje za Řecko nejsou dlouhodobě k dispozici. "Maďarsko má ovšem za sebou období pětiletého rekordního růstu cen bytů," podotkl analytik ČSOB Petr Dufek.

V Česku rostly ceny nemovitostí v porovnání s ostatními zeměmi unie nejrychleji nepřetržitě od posledního čtvrtletí 2016 do konce třetího čtvrtletí 2017. Nejvyšší byl růst ve druhém čtvrtletí 2017, kdy domy a byty v ČR meziročně zdražily o 13,3 procenta. V porovnání s průměrem EU byl tehdy růst více než třikrát vyšší.

"Vzhledem k pandemii koronaviru na přelomu prvního a druhého čtvrtletí letošního roku realitní trh zamrznul. To by mělo vést ke snížení tempa růstu cen nemovitostí. V některých zemích Evropské unie můžeme být dokonce svědky poklesu cen. Klíčové bude, jak se podaří nastartovat ekonomiku," doplnil analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Podle Dufka budou různá zpoždění v uzavírání obchodů nebo hypoték statistiky ještě nějaký čas zkreslovat, nicméně určité ochlazení trhu je stále pravděpodobné. "Už proto, že ceny jsou naprosto rekordní a atraktivita spekulativních nákupů ze strany cizinců nebo podnikatelských nákupů stimulovaných rozvojem Airbnb je značně zrelativizovaná," dodal Dufek.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Praha

Česko opět patří k nejhorším v Evropě. Vlastní bydlení se pro Čechy stává nedosažitelné

Zatímco se zdá, že tuzemský hypoteční trh ožil a úrokové sazby se obracejí k nižším hodnotám, dostupnost bydlení, zejména pro mladé lidi, se příliš nelepší. Ba právě naopak. A to i přesto, jak vyplývá z veřejně dostupných zpráv o nedostatku bytů či jejich dostupnosti, že ani před několika lety nebyla situace právě v tomto ohledu v Česku o poznání lepší. Dá se proto brát aspoň zmiňovaný rozjezd trhu s hypotékami za dobrou zprávu českého realitního trhu nebo jde jen o virtuální bublinu? 

Více souvisejících

Byty domy

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 3 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy