Růst průměrné mzdy v prvním čtvrtletí zpomalil, odhadují analytici

Reálný růst průměrné mzdy, tedy po zohlednění inflace, v prvním čtvrtletí kvůli dopadům šíření koronaviru i poměrně vysokému růstu spotřebitelských cen zpomalil. Ekonomové oslovení ČTK odhadují reálný růst o 1,1 až 2,5 procenta. Údaje zveřejní Český statistický úřad ve čtvrtek 4. června.

Ve čtvrtém čtvrtletí loni přitom průměrná mzda v Česku vzrostla reálně po zohlednění růstu spotřebitelských cen o 3,6 procenta na 36.144 korun. Ekonomové dodali, že nižší růst se dotkl soukromého sektoru, veřejný sektor nebyl dotčen.

"Nebýt nástupu koronakrize, průměrná mzda by letos jen lehce zpomalovala. Zmíněný faktor tento vývoj urychlil formou krácení odpracované doby a potažmo i mezd v postižených podnicích. Skutečnost, že se krácení během prvního čtvrtletí týkalo jen půlky jednoho měsíce, negativní dopad citelně zmírňuje," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Růst průměrné mzdy odhaduje meziročně na 4,7 procenta nominálně a 1,1 procenta po očištění o inflaci.

Podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera by na základě dostupných informací o výběru daní z příjmů fyzických osob či sociálního pojištění neměl být dopad koronaviru na vývoj průměrné mzdy v prvním čtvrtletí ještě tak citelný. "Předpokládám tak, že růst nominálních mezd v prvním čtvrtletí zpomalí na zhruba pět procent, a to především z titulu zpomalení mezd v tržních odvětvích. Díky vyšší inflaci, která v průměru činila 3,6 procenta však růst reálných mezd zpomalí citelněji, a to na 1,6 procenta," uvedl.

Podle odhadů hlavního ekonoma Czech Fund Lukáš Kovandy průměrná reálná měsíční mzda v prvním čtvrtletí stoupla meziročně o 2,5 procenta. "Vzhledem k 3,6procentní inflaci během prvního čtvrtletí činila průměrná mzda nominálně 34.471 korun," uvedl. Podle něj se v prvním čtvrtletí krize na trhu práce ještě příliš neprojevila, mimo jiné díky opatřením, která vláda začala zavádět.

Platy ve veřejné sféře přitom podle Kovandy nebyly dotčeny vůbec. "Za pomalejší než očekávaný nárůst průměrné mzdy v letošním prvním čtvrtletí tak může plně soukromý sektor, zejména jeho zranitelné skupiny typu agenturních pracovníku, pracovníků v pohostinství nebo třeba živnostníků v oblasti cestovního ruchu," dodal.

Nástup krize podle analytika ČSOB Petra Dufka vývoj mezd již v prvním čtvrtletí ovlivnil, když firmy postižené nucenými i dobrovolnými odstávkami poslaly zaměstnance domů. Tím se totiž podle něj začaly měnit i statistiky mezd. "Proto předpokládám výrazné zpomalení růstu mezd," uvedl. I podle něj se přitom nižší růst nedotkl platů ve veřejném sektoru. "V soukromé části ekonomiky je pravděpodobný meziroční pokles mezd, samozřejmě nejvíce to pocítily hotely a restaurace," dodal.

V prvním čtvrtletí loni průměrná mzda meziročně vzrostla o 7,5 procenta na 32.489 korun. Reálně byl růst výdělků kvůli inflaci 4,7 procenta.

Související

Peníze, ilustrační fotografie.

Průměrná mzda loni vzrostla o tři tisíce korun. Reálně se však snížila

Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce korun vyšší. Reálně se však snížila o téměř tři procenta kvůli zvýšení spotřebitelských cen. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostla průměrná mzda o 6,3 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). 
CZK

Průměrná mzda se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila, ta reálná ale klesla

Průměrná mzda v Česku se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšila meziročně o 7,9 procenta na 43.412 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla 15,7 procenta, se ale mzda reálně snížila o 6,7 procenta. Klesla tak páté čtvrtletí za sebou. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Více souvisejících

průměrná mzda Ekonomika mzdy / platy inflace Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy