Schillerová chce měnit daně. Systém by se měl hlavně zjednodušit, reagují ekonomové

Daňoví odborníci by v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy a případným zavedením progresivního zdanění přivítali především zjednodušení celého daňového systému. Samotné zrušení superhrubé mzdy může sice přinést pozitiva, u progresivního zdanění si již nejsou tak jistí. Vše bude podle nich záležet na konkrétních návrzích.

Ministerstvo financí počítá v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy s několika variantami snížení daně z příjmu zaměstnanců v rozmezí od 15 do 19 procent. Schillerová zároveň uvažuje o zrušení takzvané solidární přirážky a jejím nahrazení progresivním zdaněním, řekla v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny.

"Zavedení progresivního zdanění povede k ještě většímu komplikování zdanění fyzických osob namísto dlouhodobě slibovaného zjednodušení a stability. Navíc současný daňový systém díky slevám na dani a solidárnímu zvýšení daně mírně progresivní je i nyní," uvedla daňové poradkyně ve společnosti Mazars Gabriela Ivanco.

Celkový efekt zrušení superhrubé mzdy pak bude podle ní záležet na sazbě daně. "Zrušení superhrubé mzdy a současné zachování 15procentní sazby daně by zaměstnancům poměrně významně ušetřilo finance, a zvýšilo by tak jejich čistou mzdu o stovky až tisíce korun. Jak se ale sazba daně bude blížit k 20 procentům, výsledný efekt pro zaměstnance se bude blížit nule," uvedla.

Partner v poradenské společnost PwC Tomáš Hunal se domnívá, že pro celou řadu poplatníků bude klíčové, jestli se progresivní zdanění bude týkat všech typů příjmů, nebo jenom příjmů ze zaměstnání a podnikání, které jsou nyní podrobeny solidární dani. "Pokud by se totiž progresivní zdanění týkalo všech typů příjmů, pak může dojít ke zvýšení daňové zátěže u příjmů z pronájmů, prodeje nemovitostí či cenných papírů," upozornil.

"Progresivní zdanění už v podobě solidárního zvýšení daně de facto máme. Ministerstvo zamýšlí nejspíše zavést tzv. klouzavou progresi, kterou už jsme tu před rokem 2008 měli. Pro pamětníky tedy nic nového. Přimlouváme se hlavně za kroky, které povedou k zjednodušení systému a k jednoduchému výpočtu daně," uvedla partnerka v poradenské společnosti BDO Věra Jankovcová.

Již na počátku tohoto týdne řada oslovených ekonomů a odborníků ČTK sdělila, že zrušení superhrubé mzdy a zavedení 15procentní sazby daně z příjmu je krok správným směrem, v rámci kterého je ale nutné nahradit výpadek příjmů státního rozpočtu, a to ne jednorázově, ale komplexnější úpravou daňového systému.

Související

Více souvisejících

Daně Ministerstvo financí Ekonomika Alena Schillerová

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 27 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Zimní počasí se vrací na hory i do nížin. Meteorologové vydali dvě výstrahy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy