Schillerová: Návrh rozpočtu je kvalitní, má rekordní investice

Návrh rozpočtu na příští rok je kvalitní a přináší rekordní investice na nedostatečnou infrastrukturu i rekordní objem peněz do vzdělávání. Poslancům to dnes při představování návrhu státního rozpočtu řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Poslanci dnes mají schvalovat jeho základní parametry včetně schodku 40 miliard korun. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová za ČSSD označila navrhovaný rozpočet za dobrý kompromis.

Před poslanci nejprve vystoupil prezident Miloš Zeman. Slíbil, že pokud Sněmovna rozpočet schválí, podepíše ho. Opoziční strany již dříve vyslovily své výhrady vůči rozpočtu a dá se očekávat, že ho během rozpravy zahrnou kritikou stejně jako v předchozích letech.

"Domnívám se, že návrh státního rozpočtu na rok 2020 vytváří předpoklady pro realizaci vhodných politik, které přispějí ke zvýšení produktivity a posunou potenciál naší ekonomiky. Ať již investicemi do infrastruktury nebo do vzdělání, vědy výzkumu či inovací," řekla Schillerová.

Návrh státního rozpočtu na příští rok je tak špatný, že ho prostě obhájit nelze. A Andrej Babiš to dobře ví. Kdyby se totiž bylo čím chlubit, tak si nenechá jeho projednávání ujít. Místo toho ale raději prchl do Japonska, aby se vyhl grilování. Schodek 40 mld. mluví sám za sebe.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) October 23, 2019

Jana Maláčová připomněla, že ČSSD odmítla ve vládě podpořit první verzi rozpočtu, neboť nemandatorní výdaje byly v něm byly "osekány až na kost". Při dalších jednáních se ale povedlo odvrátit kolaps některých služeb a faktickou likvidaci dotačních programů v sociální oblasti, uvedla ministryně. Na základní priority jejího úřadu se povedlo získat navíc 5,9 miliardy korun, důchody se zvýší v průměru o 900 korun měsíčně, rodičovský příspěvek o 300 korun, řekla Maláčová.

Ministryně také uvedla, že průměrný důchod se zvýší od ledna na 14.326 korun měsíčně, přes milion seniorů na něj ale nedosáhne. Zvýší se také platy ve státní sféře o 1500 korun měsíčně, přičemž polepšit si mají hlavně příjmově nejslabší.

Za vládní rozpočet se jako za "pragmatický kompromis" postavil také ekonomický expert opoziční KSČM Jiří Dolejš. "Rozpočet je pragmaticky nastavený tak, že pokud přijde recese nebo krize a nebude kosmická, jsou v něm rezervy, abychom situaci ustáli," uvedl.

Předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM), která je současně zpravodajkou k rozpočtu, řekla, že rozpočet není dokonalý. Chybí jí v něm témata, jako je efektivnost sociálního státu nebo promyšlenější vládní výdaje do investic. Za důležité však považuje, že návrh podpořili zaměstnavatelé a odbory. Návrh rozpočtu je podle ní rozumným kompromisem.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Alena Schillerová Poslanecká sněmovna Jana Maláčová (ČSSD) Jiří Dolejš Miloš Zeman důchody

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 58 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Schopnost Ukrajiny bránit se ruským útokům je stále horší. Bez pomoci USA se situace nezlepší

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se schopnosti Ukrajiny bránit se intenzivním ruským útokům na východě země zhoršují a pravděpodobně budou pokračovat ve zhoršování, pokud nedojde k urychlení americké vojenské pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy