Schillerová v Bruselu: Český zákon o digitální dani odvetu USA nevyvolá

Země Evropské unie by měly více tlačit na celosvětovou dohodu o zdanění digitální ekonomiky v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Po dnešním jednání ministrů financí zemí EU to řekla česká ministryně Alena Schillerová. Podle jejího chorvatského kolegy Zdravka Mariče, jehož země nyní unii předsedá, očekávají evropské státy kompromisní návrh v OECD do konce letošního roku.

Čeští poslanci podle Schillerové začnou příští týden debatovat o vládním návrhu na zavedení digitální daně, jejímž prostřednictvím chce Praha provizorně řešit zdanění velkých technologických firem stejně jako například loni Francie. Případné odvety, kterou v souvislosti s daní ve Francii hrozil Washington, se Schillerová neobává.

Unijní ministři se dnes zabývali otázkou zdanění internetových gigantů, z jejichž podnikání by podle nich měly mít příjmy také evropské země. EU se už předloni neshodla na zavedení společné digitální daně a jednotlivé země začaly přicházet s vlastními pravidly. Podle Mariče se zástupci vlád shodli na tom, že se prozatím nebudou vracet k jednotné evropské dani a že chtějí problém rychleji řešit v rámci OECD.

"Je to globální problém, který vyžaduje globální řešení," řekl novinářům Marić, pro jehož zemi bylo dnešní ministerské jednání první Radou EU v předsednické roli.

Tématem pro ministry byla také možná odveta se strany Spojených států, kterým se nelíbí daň zavedená loni ve Francii. Pro tu se vžilo označení GAFA - podle začátečních písmen čtyř velkých zamýšlených plátců, amerických firem Google, Amazon, Facebook a Apple. Washington ale označuje daň za nespravedlivou a pohrozil zavedením cel na některé francouzské zboží.

"Pokud by takové opatření bylo vůči některé zemi nastaveno, tak se tím bude zabývat Evropská komise," řekla českým novinářům Schillerová. "Počítám s tím, že nic takového nenastane. A pokud nastane, tak to bude téma pro Evropu," dodala. Řekla také, že nemá informace o žádných požadavcích USA vůči chystanému českému zákonu.

Deník Hospodářské noviny s odkazem na zdroj z americké vlády v pondělí napsal, že Washington Prahu varoval před odvetou za zavedení daně.

V Česku by dani podle projednávaného návrhu měly podléhat internetové firmy s globálním obratem nad 750 milionů eur (18,8 miliardy Kč), které budou mít na území České republiky roční obrat za uskutečněné zdanitelné služby minimálně 100 milionů korun. Daň se tak dotkne hlavních globálních hráčů Google, Facebook, Amazon či Apple. Do státního rozpočtu by podle odhadů ministerstva financí mohla daň přinést pět miliard korun ročně.

Platnost daně je podle Schillerové plánována na čtyři roky a Česko je zákon připraveno okamžitě zrušit, pokud se najde globální řešení. "USA to mají v rukou a mohou návrh posunout v rámci OECD," dodala česká ministryně s odkazem na zablokovaná jednání.

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis po jednání uvedl, že Brusel má pochopení pro zavádění digitální daně v jednotlivých zemích a že celní odveta ze strany USA není na místě.

"Z našeho pohledu ty věci nesouvisejí a neměly by se spojovat," řekl novinářům Dombrovskis. EU je podle něj stále připravena zavést protiopatření, pokud by Washington uvalil na evropské země cla.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová digitální daň Ekonomika oecd

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy