Schodek rozpočtu může letos být přes půl bilionu korun, odhaduje ekonom

Naplánovaný schodek státního rozpočtu 300 miliard korun je vládou stále podhodnocený a může se vyšplhat i přes 500 miliard korun. V dnešním online přenosu to uvedl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. I podle dřívějšího vyjádření dalších ekonomů není vyloučeno to, že schodek může být letos ještě vyšší.

Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, přes 192 miliard korun.

"Stále podle nás je to příliš optimistické. Co se týká pouze výpadků daňových příjmů, tak je odhadujeme v nižších stovkách miliard korun. Pokud tam budou dodatečná opatření, tak se lehce můžeme přehoupnout přes půl bilionu korun," uvedl k schodku rozpočtu Bureš.

Schválený návrh rozpočtu na letošek počítá s celkovými příjmy 1,428 bilionu korun a výdaji 1,728 bilionu korun. Novela proti předchozí novele počítá s dalším poklesem příjmů o 60,1 miliardy korun. Zároveň MF navýšilo výdaje o 39,9 miliardy korun kvůli zvýšení plateb za státní pojištěnce, které dnes kabinet také schválil, a posílení vládní rozpočtové rezervy i výdajů na obsluhu státního dluhu.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Ministerstvo financí Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy