Sdílená ekonomika: Zájem Čechů roste, ušetří nemalé peníze

Podíl Čechů využívajících některé ze služeb sdílené ekonomiky stoupl loni meziročně zhruba na třetinu. V roce 2018 tyto služby využívala jen asi čtvrtina lidí. Vyplývá to průzkumu technologické a konzultační firmy Ipsos z loňského října. Lidé sdílejí auta, byty či jízdní kola, ale využívají i třeba sdílené investování nebo hlídání dětí. Tato ekonomika nabízí sdílení věcí i služeb jako alternativu k prodeji či pronájmu.

Některou ze služeb sdílené ekonomiky loni vyzkoušelo 35 procent Čechů. Většinou podle průzkumu šlo o mladší lidi ve věku do 29 let z větších měst. "Lidé využívají služeb sdílené ekonomiky zejména kvůli finanční úspoře," sdělil Tomáš Macků z Ipsosu.

"Ti, kteří služby sdílené ekonomiky nevyužívají, jako nejčastější důvody uvádějí nedostupnost služeb v okolí, případně obavy ze sdílení s cizími lidmi," doplnil. Více než desetina Čechů také sama poskytuje služby sdílené ekonomiky a dalších 16 procent dotázaných se na to chystá.

Nejrozšířenější službou byla platforma Uber nabízející přepravní služby, kterou podle loňského průzkumu využilo 14 procent Čechů. Její popularita stoupla, v roce 2018 ji využívalo podle průzkumu jen devět procent dotázaných. Zhruba desetina účastníků průzkumu pak loni využila také platformu Airbnb nabízející ubytování nebo službu Zonky, přes kterou lidé půjčují peníze ostatním.

Výrazně loni stouplo také povědomí o sdílené ekonomice vůbec. V roce 2018 tento pojem znalo jen 29 procent obyvatel Česka, kdežto loni už 38 procent. Po představení pojmu sdílená ekonomika si už ale některou ze služeb dokázaly vybavit skoro dvě třetiny účastníků průzkumu. Nejčastěji lidé znají služby pro sdílení bytů či aut.

Za přínosnou považuje sdílenou ekonomiku podle průzkumu zhruba polovina Čechů. Některé ze služeb sdílené ekonomiky ale v Česku čelí v poslední době kritice. Třeba Airbnb a podobné služby dlouhodobě kritizují obyvatelé centra Prahy a tamní radnice. Stěžují si třeba na hluk v noci v ulicích i domech, kde trvalé obyvatele nahrazují byty určené pro pronájem turistům. V řadě případů již také tato platforma opouští původní myšlenku sdílení majetku mezi soukromými osobami a blíží se spíš klasickým pronájmům. Server Deník N loni uvedl, že za největšími poskytovateli bytů v Praze přes Airbnb, kteří se prezentují jako fyzické osoby, stojí ubytovací firmy.

Alternativní poskytovatele taxislužeb typu Uber či Bolt (dříve Taxify) zase kritizují taxikáři, podle kterých zmíněné služby porušují zákon, protože jejich řidiči jezdí bez licence a nemusí splňovat stejné podmínky jako klasické taxislužby. Sněmovna nyní jedná o novele silničního zákona, která se zabývá podmínkami provozu taxislužby. Pravidla taxislužby se zřejmě zjednoduší ve prospěch alternativních přepravců.

Průzkum ke sdílené ekonomice prováděla firma Ipsos loni v říjnu. Zúčastnilo se ho přes internet 1009 obyvatel České republiky ve věku od 18 do 65 let.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Uber AirBnB češi průzkumy

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy