Šéf Škody potvrdil, že vznikne nový závod. O místě se rozhodne ještě letos

Konečné rozhodnutí o novém evropském výrobním závodě koncernu Volkswagen včetně automobilky Škoda by mělo padnout do konce roku. Koncern stále vybírá ze dvou zemí. Novinářům to dnes na frankfurtském autosalonu řekl předseda představenstva společnosti Škoda Auto Bernhard Maier.

Média už v červenci po jednání dozorčí rady koncernu informovala, že továrna vznikne v Turecku. Druhou zemí ve výběru mělo být Bulharsko. Podle Maiera finální rozhodnutí nepadlo a dozorčí rada naopak rozhodla o přijetí nového plánu využití výrobních kapacit.

"Nás to zdržení mrzí. Bylo rozhodnuto, že investice půjde za Volkswagenem, ale Škoda v novém závodě získá větší výrobní kapacitu," uvedl Maier.

Škoda se v Evropě potýká s naplněním výrobních možností svých závodů. Naopak v Číně kvůli klesající poptávce na trhu, související s obchodní válkou se Spojenými státy, musela zahájit rozsáhlou kampaň na podporu prodeje svých vozů. Případný pokles má ale vykompenzovat vysoká poptávka v Evropě, která nyní převyšuje nabídku. Stejně tak chce Škoda kompenzovat případný pokles na britském trhu způsobený brexitem.

"Nechystáme se propouštět jako některé jiné automobilky. Již v roce 2017 jsme přišli s rozsáhlým programem, jak případnému propadu poptávky čelit, a v příštím roce budeme z tohoto programu těžit," dodal.

Maier dnes zopakoval, že Škoda chce v příštích deseti letech vyrábět dva miliony aut ročně. Loni to bylo 1,25 milionu. Zhruba čtvrtinu prodaných aut by v roce 2025 měly tvořit elektrické vozy, tedy elektromobily nebo hybridy.

Škoda dnes ve Frankfurtu představila svůj první sériový elektromobil Citigo iV a také první plug-in hybrid v modelu Superb. Do roku 2022 chce uvést 30 nových modelů, z toho deset elektrických.

V Indii, kde Škoda vyvíjí auta pro celý koncern Volkswagen, představí příští rok koncepty prvních dvou modelů. Jejich cena se má pohybovat kolem 10.000 eur (260.000 Kč).

Související

Škoda Superb 4 Prohlédněte si galerii

Škoda představila čtvrtou generaci vlajkové lodi Superb. Na jejím vývoji se podílela umělá inteligence

Automobilka Škoda dnes večer představila čtvrtou generaci své vlajkové lodi. Superb. Bude dostupná v šesti variantách motoru včetně mild-hybrid a plug-in hybrid. Nová generace bude mít také novější podvozek založený na technologii DCC+. Na vývoji nového vozu se podle informací představených na tiskové konferenci podílela i umělá inteligence.
Skici exteriéru čtvrté generace modelu Superb Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Nová Škoda Superb čtvrté generace. Jak se vám líbí?

Škoda Auto představila skici exteriéru svého nadcházejícího modelu Superb čtvrté generace, který se připravuje na svou světovou premiéru. Nový design nese prvky Modern Solid designového jazyka a zahrnuje zdokonalené Matrix-LED přední světlomety a zadní světla s krystalickými detaily. Globální představení vozu Superb proběhne živě 2. listopadu v 19:00 SEČ. Uvádí automobilka ve své tiskové zprávě, kterou má redakce EuroZprávy.cz k dispozici.

Více souvisejících

Škoda volkswagen automobilový průmysl auto

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy