Šéf svazu obchodu Prouza nečeká kvůli konfliktu s Ruskem "hospodářskou válku"

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza neočekává kvůli diplomatickému konfliktu České republiky a Ruska vznik "hospodářské války." Rusko si to podle něj nemůže dovolit. Situace v turismu, kdy jsou ruští cestovatelé pro ČR velmi důležitou klientelou, bude záležet i na kapacitě na vydávání víz, řekl dnes ČTK.

České bezpečnostní složky zveřejnily důvodné podezření, že za výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 stojí dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU. ČR proto vyhostila 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko v odvetě vypovědělo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) dnes oznámil, že reakcí ČR je nastavení limitu počtu diplomatů na ruském velvyslanectví v Praze podle současného stavu na české ambasádě v Moskvě.

Rusko podle Prouzy dobře rozumí tomu, že pokud by nastavilo bariéry pro český vývoz do své země, bude čelit obdobným překážkám ze strany celé Evropské unie. "To si Rusové nebudou moci ekonomicky dovolit," řekl.

Český vývoz do Ruska měl podle Asociace exportérů od roku 2015 rostoucí tendenci, pohyboval se mezi 75 a 99 miliardami korun. Vyvážejí se hlavně stroje a dopravní prostředky, z toho nejvíce díly a příslušenství motorových vozidel. Dovoz naopak v posledních pěti letech klesal, loni činil zhruba 67 miliard korun.

Jiná věc je podle Prouzy turistika. Ruští cestovatelé patří mezi nejpočetnější skupinu zahraničních návštěvníků. Předloni jich přijelo zhruba 564.000 a mezi návštěvníky z ciziny obsadili šesté místo. Důležití jsou především pro lázně, kam přijíždějí na delší dobu, vracejí se, značné jsou také jejich útraty. Záležet bude nyní podle Prouzy, jak si poradí ministerstvo zahraničí a zda bude dostatečná kapacita na vydávání víz.

Ruští turisté nyní do České republiky nemohou přijíždět, vydávání víz bylo kvůli pandemii koronaviru pozastaveno.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy