Senioři pendlují mezi obchody. Vláda by měla dočasně zakázat letákové akce, žádá Mazák

Vláda by podle předsedy obchodního Družstva CBA CZ Romana Mazáka měla kvůli vysokému počtu nákaz novým koronavirem dočasně zrušit letákové akce v obchodech, pomocí kterých obchodní řetězce lákají zákazníky do svých prodejen.

"Senioři totiž kvůli akcím přejíždějí mezi různými prodejnami potravin, a vystavují se tak riziku nákazy. Omezení letáků by bylo mnohem účinnější než uzavření obchodů v neděli," řekl dnes ČTK Mazák, podle kterého by obchody měly v neděli zůstat otevřené.

"Za jednu z největších současných chyb vlády u zavádění protiepidemických opatření považujeme skutečnost, že dosud nijak neregulovala, nebo ještě lépe úplně nezrušila, slevové letáky. Na akční nabídky dlouhodobě nejvíce reagují senioři, na čemž se nic nemění ani v současné složité době," uvedl Mazák. Navzdory omezení volného pohybu osob tak podle Mazáka početná část nejzranitelnější skupiny obyvatel v honbě za akčními slevami navštěvuje i několik prodejen potravin denně. "Důvodem je přitom pouze to, že některé zboží je v jednom obchodě prezentované jako levnější než jinde," podotkl Mazák.

Vláda by proto podle Mazáka měla dočasně zrušit letákové akce u prodejen potravin, aby se zejména senioři pohybovali při nákupech v okolí svého bydliště a neriskovali možné nakažení. Družstvo CBA v Česku sdružuje přes 1000 prodejen, hlavně na venkově. "V našich prodejnách tradičního trhu jsme v průběhu koronakrize letáky zásadně omezili, dlouhodobě přitom držíme takovou cenovou politiku, kdy jsou naše ceny i o 40 procent pod úrovní zahraničních řetězců," podotkl Mazák.

Prodejny spadající pod Družstvo CBA přitom podle Mazáka nevyužívají letáky. "Senioři se tak dozví jen o často domnělých akcích v jiných obchodech a ty pak všechny navštíví. Pokud se v tomto směru něco nezmění, jsou jakékoliv proklamace o ochraně nejrizikovějších skupin prakticky zbytečné," míní Mazák. Nesouhlasí s rozhodnutím vlády zakázat nedělní prodej. "V tento den mají prodejny zůstat otevřené, aby se počet návštěvníků co nejvíce rozložil v čase. Takto se vždy den před uzavřením na prodejně hromadí více osob než obvykle," dodal Mazák.

Související

Slevy, ilustrační fotografie

Není sleva jako sleva. Na co si dát pozor

K nalákání zákazníků obchodníci stále raději využívají permanentních slevových akcí a výprodejů, které navíc neváhají okořenit řadou bombastických přívlastků. Lákavě znějící sleva se však při bližším zkoumání nezřídka ukazuje pouze jako nepatrné snížení ceny, případně se cena nijak zásadně neliší od běžné nabídky na trhu. Od 6. ledna 2023 by však měl být falešným cenám konec. 

Více souvisejících

slevy Obchody důchodci, senioři Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 13 minutami

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 5 hodinami

před 5 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy