Seznam.cz vyzval Google k úhradě 9,07 miliardy za zneužití dominance, jinak bude soud

Česká internetová jednička Seznam.cz vyzvala v předžalobní výzvě firmu Google k vyplacení náhrady škody 9,072 miliardy korun za omezení hospodářské soutěže v oblasti internetového vyhledávání. Škoda vznikla podle společnosti zneužíváním dominantního postavení Googlu na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro mobilní zařízení s operačním systémem Android.

Seznam.cz se odvolává na rozhodnutí Evropské komise z roku 2018, které potvrdilo, že společnost Google se dopustila porušení předpisů Evropské unie na ochranu hospodářské soutěže. Požadovanou částku spočítali zahraniční ekonomičtí znalci. Google má částku uhradit do 30 dnů, jinak se Seznam.cz obrátí na soud.

"Android lidem poskytuje nebývalou možnost volby při rozhodování o tom, které aplikace si do svých zařízení nainstalují, které budou používat i které si nastaví jako výchozí. Tento operační systém taktéž umožňuje milionům vývojářů aplikací po celém světě budovat úspěšné firmy," uvedla Houzarová.

Seznam.cz při rozšiřování svých aplikací naráží na bariéry, které vznikly navázáním obchodní spolupráce Googlu s globálními výrobci zařízení s operačním systémem Android. "Jde zejména o nedovolené podmiňování přístupu k aplikačnímu obchodu Google Play využíváním vyhledávacích produktů Google na mobilních zařízeních, dále o pobídky Googlu vůči výrobcům těchto zařízení na předinstalace vlastních aplikací na úkor konkurentů a v neposlední řadě o bránění ve vývoji a distribuci konkurenčních operačních systémů Android. Google vytvořil sofistikovaný systém překážek, skrze který roky bránil Seznamu ve vstupu na trh a činil tak v rozporu s právem EU," uvedl Michal Feix z firmy Chronos Consulting, která v Bruselu hájí zájmy Seznamu.

Minulý měsíc skupina 165 firem a sdružení vyzvala Evropskou komisi, aby proti Googlu zaujala tvrdší postoj. V dopise eurokomisařce pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové tvrdí, že technologický gigant při vyhledávání na internetu upřednostňuje své služby. Google, který je součástí společnosti Alphabet, toto tvrzení odmítá. Ve skupině figurují americké i britské společnosti a dále podniky z 21 unijních zemí. Úhrnem ji utváří zhruba 130 firem a 30 sdružení.

Tvrdí o sobě, že jsou dosud největším uskupením, jaké se na komisi kvůli hospodářské soutěži obrátilo. Mezi signatáři jsou také dlouhodobí kritici Googlu, například Yelp, Expedia či Trivago. Komise americkému gigantu za poslední tři roky uložila tři pokuty v úhrnné výši 8,25 miliardy eur (218,3 miliardy Kč).

Google v reakci na rozhodnutí EK z roku 2018 podle svého dřívějšího vyjádření upravil licenční pravidla pro výrobce telefonů s Androidem pro EU, a umožnil tak v těchto zařízeních využití jiných vyhledávačů a prohlížečů. Zároveň se proti rozhodnutí odvolal k Tribunálu EU.

Seznam.cz je českou jedničkou v oblasti všeobecných vyhledávacích služeb, služeb internetové reklamy a prezentace mediálního obsahu. V roce 2019 vykázal tržby 4,69 miliardy Kč a od roku 2011 dosáhly jeho auditované tržby hodnoty téměř 32 miliard korun. Aktuální podíl na tuzemském trhu všeobecných vyhledávacích služeb je odhadován na 25 procent.

Související

Seznam.cz

Majitel Seznam.cz Lukačovič miliony za dopadení vyděrače

Majitel Seznam.cz Ivo Lukačovič na svém účtu na Twitteru uvedl, že se stal terčem anonymního vyděrače, který požaduje bitcoiny za to, že nebude poškozovat jeho firmu. V reakci na tuto situaci Lukačovič oznámil, že se chce obrátit na policii a nabídl finanční odměnu za dopadení vyděrače. 

Více souvisejících

Seznam.cz Google internet mobilní aplikace

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 23 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy