Silný vítr způsobil klientům pojišťoven tisíce škod za téměř 100 milionů korun

Silný vítr, který o víkendu zasáhl Česko, způsobil klientům pojišťoven tisíce škod za téměř 100 milionů korun. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Klienti hlásili zejména poničené střechy, ale i majetek poškozený pádem stromů či větví. Většinu menších škod již pojišťovny vyřešily.

"Z víkendového řádění vichru Nadia klienti nahlásili prozatím 1395 pojistných událostí za předpokládaných 35 milionů korun. Mobilní technici jsou v terénu a škody prohlíží," řekl ČTK mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek. Škody nejčastěji způsobila vichřice (133 případů), ostatní případy připadají na pády stromů a větví a na přepětí. Nejvíce pojistných událostí této pojištovně nahlásili klienti z Ústeckého kraje (256), ze středních Čech (245) a z jižní Moravy (147). "Aktuálně máme téměř 60 procent nahlášených škod s klienty vyřešeno," dodal.

"K dnešnímu poledni počet i objem nahlášených škod opět narostl, evidujeme jich 860 za celkem 30 milionů Kč," uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Nejvíce jich podle něj je ze Středočeského a Ústeckého kraje, narostl také počet škod hlášených z Olomouckého kraje. Většinu škod způsobila vichřice na nemovitostech, nejčastěji se jedná o poškozené střechy, zničené přístřešky a pergoly. Podle Káni se podařilo zatím Kooperativě ukončit 120 nahlášených pojistných událostí a klientům vyplatila pojistné plnění 1,1 milionu Kč.

Allianz od víkendu eviduje 380 škod, které souvisí s počasím. Jejich objem přesahuje 11 milionů korun. Česká podnikatelská pojišťovna k dnešnímu poledni registrovala téměř 300 majetkových škod v objemu přes osm milionu Kč. Nejtypičtější škodou jsou poškozené střešní krytiny nebo škody vzniklé pádem stromů, upozornila mluvčí pojišťovny Renata Čapková. Lze podle ní předpokládat, že počet nahlášených škod do konce týdne ještě dále poroste.

Uniqa registruje v Česku 130 škod, z toho 117 na majetku občanů a 13 na vozidlech z havarijního pojištění. Celková odhadovaná částka škod je 4,3 milionu korun. Průměrná škoda na autě činí nyní 53.000 korun, na majetku asi 30 000 korun. Největší škodu má nahlášenou z Přerovska, kde utržená střecha poškodila i sousední stavbu. Odhad jde až na milion korun, podotkla mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

Škody po víkendové vichru zdaleka nedosáhnou rozsahu kalamity, kterou způsobily loni v červnu a červencové bouřky. Ty se podle expertů pro pojišťovny staly s odhadem škod za 3,5 miliardy Kč čtvrtou nejnákladnější živelní pojistnou událostí od vzniku ČR v roce 1993. Větší škody za sebou zanechaly v minulosti jen troje rozsáhlé povodně.

Související

Policie, ilustrační fotografie.

Policie chce jezdit k méně nehodám na silnicích. Návrh už řeší s ministerstvem a pojišťovnami

Policisté si přejí zvýšení hranice škody, při které mají řidiči povinnost oznámit dopravní nehodu. Vzniknout by měla speciální on-line platforma, jejímž prostřednictvím by se nehoda nahlašovala včetně dokumentace pro pojišťovny. Nyní jsou podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého hlášeny některé nehody zbytečně, přičemž policisté poté chybí jinde. 

Více souvisejících

pojišťovny Vichřice

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

včera

Pomoc Západu při vyšetřování útoku nechceme, podporoval by svou teorii, tvrdí Lavrov

Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy. Uvedl to šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a odsoudil "dvojí metr."

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy