Skiareály zůstanou zavřené, vláda připraví kompenzace

Lyžařská střediska zůstanou nadále uzavřena, vláda dnes rozhodla o prodloužení stávajících protiepidemických opatření do 22. ledna. Nebude však zamezen příjezd ke skiareálům, jak to zavedlo například Německo. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) připravuje speciální program kompenzací pro lyžařské areály. V pondělí by ho chtěl představit vládě. Havlíček to řekl na tiskové konferenci po mimořádném jednání kabinetu.

Havlíček se pokoušel vládě navrhnout variantu, aby se skiareály za určitého systému a podmínek mohly otevřít, respektuje ale rozhodnutí nařízení neuvolňovat, řekl. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) už ve středu uvedl, že fungování lyžařských areálů nepodpoří. Dnes dodal, že zimní střediska nejsou rozhodně místem, kde by byl omezen sociální kontakt. Střediska mohla být v zimní sezoně zatím otevřena od 18. do 26. prosince.

Vláda prodloužila platnost krizových opatření do 22. ledna, pokračovat bude i bezplatné antigenní testování → https://t.co/JQcIflZTbo

— Úřad vlády ČR (@strakovka) January 7, 2021

Provozovatelé skiareálů a zástupci cestovního ruchu ve středeční výzvě vládě požádali o pomoc se zajištěním bezpečnosti na sjezdovkách, kterou sami při omezeném nebo nulovém provozu garantovat nedokážou. Zástupci kabinetu se k tomuto problému dnes nevyjádřili. "Nepůjdeme cestou německou, která nejenom že zavřela areály, ale dokonce s ohledem na to, co by hrozilo podobně třeba jako v České republice, ještě zamezila příjezd k těm areálům. Chceme, aby turisté, nebo ti, kteří se tam chovají korektně, měli možnost tam dojet, aby měli možnost tam alespoň nějakým elementárním způsobem vyplnit svůj volný čas v rámci pobytu v přírodě," uvedl Havlíček.

Ohledně kompenzací se Havlíček ještě dnes odpoledne sejde s premiérem Andrejem Babišem (ANO), ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a ředitelem Asociace horských středisek (AHS) Liborem Knotem, aby domluvili specifické podmínky programu náhrad, řekl dále ministr.

V ČR je podle Havlíčka 450 skiareálů, z toho 150 větších. Svou činností do rozpočtu přinášejí 13 miliard korun ročně, obslouží 2,5 milionu lyžařů a zaměstnávají 45.000 lidí. "Provozovatelé skiareálů jsou v naprosto specifické situaci, oni mají možnost provozovat areály v jednotkách měsíců, ne-li dokonce týdnů v roce. Musí tím pádem pokrýt náklady na celý rok z toho, co vydělají v těchto dnech," uvedl Havlíček.

Ztráta lyžařských areálů do 10. ledna bude podle AHS činit miliardu až 1,2 miliardy korun.

Související

Lyžařská sezona

Lyžařská sezóna končí. Většina středisek zavřela dříve, než plánovala

Většina lyžařských středisek ukončila zimní sezonu dříve, než plánovala. O víkendu se kvůli teplému počasí uzavřely menší sjezdovky. V provozu zůstávají jen největší výše položené skiareály, které s nadějemi vyhlíží nadcházející ochlazení. Meteorologové předpovídají na pondělí další sněžení. Nová sněhová nadílka by měla spadnout hlavně na severu Čech.
Lyžařská sezona

Lyžařská sezona se blíží k závěru, o víkendu zavřou další skiareály

Lyžařská sezona se blíží k závěru. V Plzeňském či Zlínském kraji už se lyžuje vždy jen v jediném areálu. Další střediska plánují ukončení provozu od příštího týdne, některá z nich proto na víkend připravila rozlučkový program, vyplývá ze zjištění krajských zpravodajů ČTK. Lyžování nepřeje teplé počasí posledních dní, nadějí pro vlekaře je meteorology předpovídané ochlazení od víkendu.

Více souvisejících

lyžařské areály Vláda ČR Karel Havlíček Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy