Škoda Auto má potíže s odbytem, zhoršila se situace na čínském trhu

Automobilka Škoda Auto dodala svým zákazníkům za první tři čtvrtletí letošního roku 913.700 vozů. Jde o meziroční pokles o 2,7 procenta, důvodem zůstává klesající celkový trh s osobními vozy v Číně. Na ostatních světových trzích mimo Čínu Škoda za prvních devět měsíců roku meziročně posílila o 4,4 procenta, uvedla dnes firma v tiskové zprávě.

Nejprodávanějším modelem je letos tradičně Octavia, kterých firma od začátku roku zákazníkům dodala 268.900, meziročně o 9,6 procenta méně. Na druhém místě je Fabia s 139.500 kusy, což představuje meziroční pokles o šest procent.

? Its bestselling models are the #SkodaFabia & #SkodaOctavia.? The #OCTAVIA and #SkodaSuperb are often used as taxis ? there.? The #SKODA brand’s modern history in the country started in 1997.#Canyouguess the country?? Hint: air conditioning is a must due to the weather! pic.twitter.com/QPMNm1lAtk

— ŠKODA AUTO NEWS (@skodaautonews) October 14, 2019

Největší pokles mezi modely hlásí Superb, kterých firma za prvních devět měsíců roku dodala 77.100, meziročně o čtvrtinu méně. Prodeje naopak rostou u modelů SUV, Karoq si meziročně polepšil o 39,1 procenta a Kodiaq o 9,7 procenta.

"Díky značnému růstu v Evropě a v Rusku se nám podařilo kompenzovat aktuální vývoj v Číně. Uvedením našeho městského SUV Kamiq na evropský trh a představením modelu Kamiq GT pro čínský trh v listopadu budeme dále pokračovat v produktové ofenzivě a pro naši atraktivní modelovou paletu nadchneme nové zákazníky," řekl člen představenstva Alain Favey.

V Číně, na svém největším trhu, dodala firma zákazníkům 194.500 vozů, ve srovnání s loňským rokem poklesly dodávky o 22,3 procenta.Celkový pokles trhu s osobními vozy v Číně se tak projevil i na dosavadním vývoji dodávek značky.

V západní Evropě zvýšila Škoda dodávky zákazníkům za první tři čtvrtletí o 6,8 procenta na 397.300 vozů. V Německu, na svém druhém největším trhu, zaznamenala Škoda 146.300 dodávek vozů klientům, což představuje meziroční nárůst o desetinu.

Ve střední Evropě dodala automobilka za prvních devět měsíců roku 159.500 vozů, meziročně o necelé procento méně. Na domácím českém trhu dodávky klesly o 2,7 procenta na 70.300 vozů.

Ve východní Evropě bez Ruska dodala Škoda od ledna do září klientům 37.200 vozů, a zaznamenala tak nárůst o 10,6 procenta. V Rusku firma posílila o sedm procent na 61.500 vozidel.

V Indii dodala Škoda od ledna do září 10.800 vozů a ve srovnání s loňským výsledkem zaznamenala pokles o 14,9 procenta.

Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,25 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích.

Související

Škoda Superb 4 Prohlédněte si galerii

Škoda představila čtvrtou generaci vlajkové lodi Superb. Na jejím vývoji se podílela umělá inteligence

Automobilka Škoda dnes večer představila čtvrtou generaci své vlajkové lodi. Superb. Bude dostupná v šesti variantách motoru včetně mild-hybrid a plug-in hybrid. Nová generace bude mít také novější podvozek založený na technologii DCC+. Na vývoji nového vozu se podle informací představených na tiskové konferenci podílela i umělá inteligence.
Skici exteriéru čtvrté generace modelu Superb Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Nová Škoda Superb čtvrté generace. Jak se vám líbí?

Škoda Auto představila skici exteriéru svého nadcházejícího modelu Superb čtvrté generace, který se připravuje na svou světovou premiéru. Nový design nese prvky Modern Solid designového jazyka a zahrnuje zdokonalené Matrix-LED přední světlomety a zadní světla s krystalickými detaily. Globální představení vozu Superb proběhne živě 2. listopadu v 19:00 SEČ. Uvádí automobilka ve své tiskové zprávě, kterou má redakce EuroZprávy.cz k dispozici.

Více souvisejících

Škoda prodej aut automobilový průmysl Škoda Octavia Škoda Fabia Škoda Superb Škoda Karoq Škoda Kodiaq Ekonomika Mladá Boleslav

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

Saharský prach bude od víkendu nad ČR. Může ovlivnit sobotní maxima

Zítra začínají Velikonoce, které má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí pro přelom března a dubna. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale dnes upozornil, že odhad sobotní maximální teploty nemusí být stoprocentně přesný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy