Škodovky jsou nejlepšími vozy koncernu VW, soudí Babiš. Má obavy z "řízené nekonkurence"

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) je přesvědčen, že vozy Škoda jsou nejlepším výrobkem koncernu Volkswagen. Premiér má ale pocit, že tento fakt někdy někomu vadí. Babiš se mimo jiné na toto téma chce bavit v pátek s novým předsedou představenstva automobilky Škoda Auto Thomasem Schäferem.

"Všude po světě propaguji Škodu, ty vozy jsou skvělé. Vadí mi, že ne všude může být Škoda prodávána, protože v rámci koncernu (Volkswagen) je tam řekněme řízená nekonkurence," uvedl Babiš.

Dodal, že Škoda Auto je jedním z podniků, které vláda nejvýznamněji podpořila v programu antivirus, díky němuž mohou firmy čerpat peníze na sanování ztráty kvůli covidu-19. "Autoprůmysl je pro nás velice důležitý, představuje 11 procent HDP a 24 procent exportu. Doufejme, že Volkswagen nebude omezovat škodovku v nějakém vývoji," řekl premiér.

Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39.000 lidí, z toho v ČR téměř 34.000.

Schäfer se stal předsedou představenstva společnosti Škoda Auto v pondělí 3. srpna, předtím působil jako generální ředitel jihoafrického zastoupení koncernu Volkswagen s působností i pro celý subsaharský africký region. Nahradil Bernharda Maiera, který z funkce odešel po necelých pěti letech.

Související

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Kauza Čapí hnízdo: Vyšetřování se může protáhnout až do roku 2021

Ani po téměř roce od rozhodnutí Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana o tom, že stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo pokračuje, nebylo vyšetřování ukončeno. Lhůta pro jeho skončení byla naposledy prodloužena na konci srpna, mělo by skončit v prosinci letošního roku.
Ilustrační foto

CNN: Česko zvládlo první vlnu díky rouškám, teď to zkazilo a patří k nejhorším

Za neskutečný označuje americká televize CNN vývoj pandemie covidu-19 v České republice, která podle ní výborně zvládla první vlnu šíření nákazy zejména díky včasnému zavedení plošného nošení roušek. Při druhé vlně však svůj předchozí úspěch nezopakovala. Mimořádného rozmachu koronaviru v Česku si všímají i další světová média.

Více souvisejících

Alexander Babiš Škoda volkswagen Thomas Schäfer Ekonomika

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy