Skupina MOL loni v Česku zvýšila čistý zisk, tržby naopak klesly

Skupina MOL zvýšila loni v Česku meziročně čistý zisk o 6,1 procenta na 589,3 milionu korun. Tržby z prodeje zboží, výrobků a služeb proti tomu klesly o 7,6 procenta na 44,4 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin. Skupina v Česku celkem provozuje 304 čerpacích stanic značek MOL, Pap Oil a Slovnaft, z hlediska počtu je dvojkou trhu.

"Strategií společnosti je mít v České republice jenom jednu silnou značku MOL. Stávající modré stanice Pap Oil se tak postupně přebarvují do zelena. Dokončení celého procesu přeměny čerpacích stanic do jednotného konceptu je směřováno ke konci roku 2020," uvedla ve zprávě firma.

Generální ředitel MOL Česká republika Richard Austen dříve odhadl, že přeměna pump bude firmu stát zhruba půl miliardy korun. Po dřívějším přejmenování pump značek Agip, Slovnaft a Lukoil si MOL ponechal kvůli zachování ochranné známky na českém trhu jednu stanici značky Slovnaft v katastru obce Horosedly na Písecku. Podobný krok podle informací ČTK společnost plánuje také se značkou Pap Oil. Jedničkou tuzemského trhu čerpacích stanic je Benzina z holdingu Unipetrol, která má 417 stanic.

MOL ČR ve výroční zprávě dále uvedla, že dalším milníkem pro společnost bylo v loňském roce zavedení nabíječek pro elektromobily v rámci evropského projektu NEXT-E. "Na konci roku jich bylo na čerpacích stanicích MOL otevřeno celkem 12 a pro rok 2020 je plánováno otevření zbylých 12 nabíječek a další rozvoj v této oblasti," napsala.

Firma uvedla, že loni také dále pokračovala v budování konceptu občerstvení Fresh Corner na svých pumpách, během loňska ho rozšířila na 214 čerpacích stanic. "Sortiment občerstvení je založen na chutné kávě připravené z výběrových kávových zrn, sendvičích a bagetách, hot dogu, panini, sladkém i slaném pečivu a širokém výběru teplých jídel," dodala. Konkurenční Benzina tento týden uvedla, že svůj koncept rychlého občerstvení Stop Cafe rozšířila na 308 stanic.

MOL je mezinárodní ropná a plynárenská společnost se sídlem v Budapešti. MOL ČR na svém webu uvádí, že mateřský koncern vlastní síť 1900 čerpacích stanic ve 12 zemích střední a jihovýchodní Evropy. Skupina aktivně působí ve více než 40 zemích a zaměstnává 28.000 lidí po celém světě. Provozuje mimo jiné čtyři rafinérie a dva petrochemické závody.

Související

MOL, ilustrační fotografie.

MOL upozornil na kritický stav zásobování palivy v Maďarsku

Situace kolem zásobování pohonnými hmotami v Maďarsku je kritická a jediným řešením je vytvořit podmínky pro zvýšení dovozu. Uvedla to dnes podle agentury Reuters maďarská ropná a plynárenská společnost MOL. Zahraniční podniky omezily dodávky paliv do Maďarska poté, co tamní vláda loni zavedla cenový strop pro benzin a naftu. Situaci podle firmy MOL v poslední době komplikují snahy lidí vytvářet si zásoby pohonných hmot. 

Více souvisejících

MOL (maďarská síť benzinek) Benzinky

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 12 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy