Smartwings a ČSA zruší linky do Británie, chybí letouny Boeing

České aerolinie (ČSA) a Smartwings definitivně zruší své linky do Velké Británie. Letečtí dopravci přerušili provoz svých spojů do Birminghamu a Londýna už v zimním letovém řádu, neobnoví je ani v létě.

Původně bylo přerušení linek na ostrovy dočasné, skupina Smartwings, pod kterou obě aerolinky patří, se nyní rozhodla linky zrušit úplně. "Za situace, kdy dlouhodobě nemůžeme provozovat letouny B 737 MAX, je nutné se výhradně zaměřit na optimální komerční využití naší flotily a provoz linek, která splňují naše obchodní očekávání," řekla serveru zdopravy.cz mluvčí skupiny Vladimíra Dufková.

V lednu bude přerušena také linka na Island s mezipřistáním v Kodani. Poslední spoj poletí 6. ledna z Prahy a 7. ledna zpět. V létě by měla být obnovena, ovšem už bez mezipřistání v Dánsku.

Letouny Boeing 737 MAX byly na jaře celosvětově odstaveny po dvou nehodách, při nichž zahynulo více než 300 lidí. Smartwings tehdy vlastnil sedm těchto strojů, další měl převzít. Nyní jich měl mít dvě desítky. Boeing po úpravě problémového softwaru doufá, že bude moci obnovit provoz letounů MAX v prosinci.

Čeští dopravci létali mezi Prahou a Londýnem od konce 40. let. V minulosti linku zajišťovaly ČSA, které ji zrušily při restrukturalizaci společnosti na podzim 2010. Aerolinky Smartwings začaly létat do britského hlavního města v roce 2004.

Velká Británie je nejvytíženější destinací z letového řádu pražského letiště. Po zrušení uvedených linek bude pravidelně létat 22 linek pěti různých dopravců do celkem 12 měst v Anglii, Skotsku a Severním Irsku. Osm linek míří na jednotlivá letiště v Londýně.

Související

Boeing 737 MAX 8 SmartWings

Americký soud odmítl žalobu českých aerolinek Smartwings

Americký soud ve čtvrtek odmítl žalobu české letecké skupiny Smartwings a polských aerolinek LOT na amerického výrobce letadel Boeing. Informuje o tom agentura Reuters. Letecké společnosti požadovaly odškodnění za nucenou odstávku strojů Boeing 737 MAX. 

Více souvisejících

Smartwings Boeing 737 MAX letadla, letectví ČSA Letiště Václava Havla Praha Velká Británie Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy